"Składniki szerokiego uśmiechu" w zdrowej diecie. Co jeść, by być szczupłym i szczęśliwym?
2024-05-29, 12:05 | aktualizacja 2024-05-29, 12:05
Nie specjalistyczne diety redukcyjne, a wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych jest najskuteczniejszym sposobem na walkę z nadwagą u dzieci. W jaki sposób zachęcić dzieci do zdrowego podejścia do jedzenia i czy da się to zrobić w sposób naturalny, nie na bazie zakazów i przymusu? Czy zdrowa dieta może poprawić nie tylko nasz wygląd, ale i samopoczucie?
- Zdrowa dieta polega na spożywaniu właściwych ilości różnorodnych produktów, które dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
- Według Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, w Polsce nadwaga lub otyłość występują u ponad 12 procent chłopców i 10 procent dziewcząt w wieku przedszkolnym oraz ponad 18 procent chłopców i ponad 14 procent dziewcząt w wieku szkolnym.
- Otyłość w dzieciństwie może m.in. doprowadzić do wielu chorób: nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2., chorób sercowo-naczyniowych, problemów natury psychologicznej, insulinooporności, zaburzeń układu kostno-stawowego, dyslipidemii, niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, astmy oskrzelowej, kamicy pęcherzyka żółciowego, zaburzeń hormonalnych.
Wpływ odpowiednio zbilansowanej, bogatej w składniki odżywcze diety, ma duży wpływ nie tylko na nasz wygląd, ale i samopoczucie. Zdrowa dieta wpływa nie tylko na wydłużenie życia, ale także na jego komfort oraz w dużym stopniu decyduje o tym jak wyglądamy i ile mamy energii życiowej. Zdrowe nawyki żywnościowe warto wprowadzać od najmłodszych lat, tak by stały się one dla nas czymś zwyczajnym, a nie sposobem terapii żywieniowej.
Przykład idzie z góry
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? O to w audycji "Zapraszamy do Trójki" zapytaliśmy mieszkańców Warszawy oraz psychodietetyczkę Annę Soszyńską-Kowalczyk, która zwróciła uwagę na to, że zdrowe nawyki odżywiania wśród dzieci są kształtowane przez rodziców.
- Warto zwrócić uwagę na to, jakie nawyki żywieniowe mamy w domu. To jest to, co widzą nasze dzieci. Wtedy zachodzi zjawisko modelowania, czyli uczenia się przez obserwację. Dzieci muszą widzieć, że rodzice mają na talerzu takie rzeczy, jak warzywa, owoce czy pełnoziarniste produkty zbożowe, że na stole w dzbanku jest woda, zamiast jakiegoś gazowanego napoju - mówi Anna Soszyńską-Kowalczyk. - Ważne jest to kiedy się je i jak się je, czy rodzic wraca zdenerwowany i łapie za tabliczkę czekolady, czy też posiłki są trochę świętowane przy rodzinnym stole, są wspólne i przygotowywane przez wszystkich domowników. Dzięki temu, obserwują i łagodnie przyjmują zasady zdrowego żywienia jako normalne, a nie jako coś, co powinny czy muszą stosować - tłumaczy.
Posłuchaj
Czytaj także
- Trwa kampania Dieta (Nie)Życia. Czym są zaburzenia odżywiania i skąd się biorą?
- Zdrowe jelita to podstawa naszej odporności. Co i jak jeść, by o nie zadbać?
- Proszek zamiast kotleta? Oczywiście! Zbilansowane, zdrowe i łatwe do przygotowania
"Składniki szerokiego uśmiechu" w diecie
Dlaczego warto się zdrowo odżywiać? Czy robimy to tylko dlatego aby być szczupłym i atrakcyjnym? Czy odpowiednia dieta i sposób odżywiania wpływa nie tylko na nasz wygląd, ale i samopoczucie?
- Jeżeli nasza dieta jest uboga w błonnik pokarmowy i ma dużo cukrów prostych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych i dominuje w niej ciężka, wysokoprzetworzona żywność, to może być nam po prostu trudno to strawić. To paliwo, które w dostarczamy do naszego organizmu jest po prostu kiepskiej jakości. Zaczyna nam się chcieć spać, mamy trudności z zarządzaniem energią. Regułą jest, że po zmianie nawyków żywieniowych, pierwszą rzeczą jaka obserwujemy, jest poprawa samopoczucia i mamy więcej siły do życia - wyjaśnia dietetyczka Magdalena Kartasińska-Kwaśnik. - Bogata w składniki odżywcze dieta zawiera "składniki szerokiego uśmiechu". Są to: kwas foliowy, który ma bardzo istotną rolę w zaburzeniach nastroju; żelazo, które nam dotlenia mózg i wszystkie komórki, ze względu na to, że pełni funkcję transportową; magnez, który może poprawiać nastrój i zmniejszać skutki stresu; węglowodany złożone, których duże ilości są w kaszach pełnoziarnistych, mają natomiast udział w produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia - dodaje.
Wśród zdrowych produktów żywnościowych znajdują się: warzywa (szpinak, brokuły, marchew), pełnoziarniste produkty zbożowe (kasza, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo), chude źródła białka (chude mięso, ryby, rośliny strączkowe), nabiał o niskiej zawartości tłuszczu (jogurt naturalny, mleko, ser), zdrowe tłuszcze (awokado, orzechy, oliwa z oliwek), nasiona roślin (siemię lniane, chia, nasiona słonecznika).
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki
Prowadzi: Michał Matus
Gościnie: Anna Soszyńska-Kowalczyk (psychodietetyczka) i Magdalena Kartasińska-Kwaśnik (dietetyczka)
Materiał: Aleksandra Dobieszewska
Data emisji: 29.05.2024
Godzina emisji: 7:22, 8.44
dm