logo
x
menu
Logo radio
Portal Polskiego Radia SA
  • Podcasty

  • zamknij
  • Polskie Radio 24
    • Felietony
    • Audycje
    • Zespół
    • Ramówka
    • Częstotliwości
    • Kontakt
    • Newsletter
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Jedynka
    • Audycje
    • Playlista
    • Zespół
    • Konkursy
    • Ramówka
    • Częstotliwości
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Dwójka
    • Audycje
    • Koncerty
    • Playlista
    • Konkursy
    • Patronaty
    • Ramówka
    • Częstotliwości
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Trójka
    • Audycje
    • Playlista
    • Zespół
    • Częstotliwości
    • Koncerty
    • Ramówka
    • Konkursy
    • Lista Przebojów
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Czwórka
    • Audycje
    • Playlista
    • Koncerty
    • Zespół
    • Konkursy
    • Patronaty
    • Ramówka
    • Jak nas słuchać
    • Kontakt
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • KIEROWCY
  • Dzieci
  • Chopin
  • Radio Poland
    • English Section
    • Беларуская Служба
    • Русская Служба
    • Українська Служба
    • Redakcja Polska
    • Deutsche Redaktion
    • Hebrew Section - archive
    • Podcasty

      • Instagram
      • Twitter
      • Facebook
      • YouTube
  • Українська редакція
      • Kanały internetowe

      • Historia

      • Serwisy historyczne

      • Radiowe Centrum Kultury Ludowej

      • Studio reportażu i dokumentu Polskiego radia

      • Teatr Polskiego Radia w Warszawie

      • Orkiestra Polskiego Radia w Warszawie

      • Lektury do słuchania

      • Ramówka

      • Częstotliwości

      • Sklep

      • Szkolenia

      • Akademia radiowa

  • Adriana Marczewska
Street food. Nocne markety ulicznego jedzenia

2021-06-26

Street food. Nocne markety ulicznego jedzenia

Street food to moda na jedzenie na zewnątrz. Uliczne punkty gastronomiczne coraz częściej stają w centrum kulinarnych wydarzeń na całym świecie. Tak zwane markety jedzeniowe to miejsca coraz częściej pojawiające się na mapach wielkich miast i mniejszych miasteczek - na całym świecie. Kilka z nich można znaleźć również w Polsce. 

Gorąca płyta

Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu

2021-06-19

Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu

Kisić możemy prawie wszystko, ale… – Nie każde warzywo da się ukisić tak samo dobrze. Są takie, które warto kisić tak, jak ogórki wiosenne, czyli delikatnie. Je zjadamy po kilku dniach. Długoterminowo możemy kisić warzywa mocno dojrzale. Kisić można też owoce, ja przygotowuję tak cytryny – opowiada Mikołaj Bator. Jak zdradza, pastę z tych owoców wykorzystuje później, przygotowując dania kuchni marokańskiej. 

Gorąca płyta

Święto i celebracja. Kuchnia włoska na talerzu

2021-06-12

Święto i celebracja. Kuchnia włoska na talerzu

– Autentyczna kuchnia włoska to klasyk, a klasykę trzeba przygotowywać wybitnie, lub wcale – usłyszeliśmy w audycji "Gorąca płyta". Jak uzyskać najwyższy poziom włoskich dań? Co stoi za sekretem tamtejszej kuchni?

Gorąca płyta

Płynne złoto. Jak powstaje miód?

2021-06-05

Płynne złoto. Jak powstaje miód?

Smaczny, naturalny i złoty. Miód to towar wysoko ceniony nie tylko w kuchniach i w restauracjach, ale też w wielu domach. Adriana Marczewska zaprosiła na spacer po miejskich pasiekach. Opowiedziała o rodzajach miodu, który dostępny jest w sklepach, oraz doradziła, jak możemy zadbać o pszczoły i dopomóc im w produkcji tego cennego smakołyku. 

Gorąca płyta

Klasyk brytyjskiej kuchni uwielbiany przez Churchilla, Lennona i Jacksona

2021-05-29

Klasyk brytyjskiej kuchni uwielbiany przez Churchilla, Lennona i Jacksona

Ten tytuł natychmiast ujawnia bohatera programu, ponieważ chyba każde dziecko się domyśla, że chodzi o słynne fish and chips, czyli rybę z frytkami. W tym programie sprawdzaliśmy, jak odpowiednio przygotować dwa główne składniki, ale także jak dobrać do nich dodatki.

Gorąca płyta

Zupełnie inna herbata. Kombucha w roli głównej

2021-05-22

Zupełnie inna herbata. Kombucha w roli głównej

Słodko-kwaśny, lekko musujący, o delikatnie herbacianym, a jednocześnie octowym posmaku – kombucha to napój uzyskiwany z herbaty, poddanej fermentacji przez tzw. grzybek tybetański. Jak go przyrządzić i jakie korzyści dla zdrowia przynosi picie kombuchy? O tym opowiedział Mateusz Kuwał współzałożyciel firmy specjalizującej się w wytwarzaniu kombuchy, a także DJ.

Gorąca płyta

Nie tylko cukinia i cebula. Cytrusy i sałaty z grilla

2021-05-15

Nie tylko cukinia i cebula. Cytrusy i sałaty z grilla

– Na grilla możemy wrzucić nie tylko warzywa twarde. Mogą to być także sałaty, kapusta, rzepa, rzodkiewka, por, szparagi, a nawet świeże ogórki – wyliczają goście "Gorącej płyty" Wit Szychowski i Tomasz Czajkowski. Przygotowywać na grillu można oczywiście także owoce, jak choćby jabłka czy gruszki. 

Gorąca płyta

z 0

0:000:00
X
Smartfon

Pobierz aplikację
Trójka Polskie Radio

Słuchaj radiowej Trójki wszędzie tam gdzie jesteś!
Sprawdź aktualną ramówkę, wysłuchaj archiwalnych audycji lub Trójkowych podcastów w ramach nowoczesnej i funkcjonalnej aplikacji.

Google PlayApp StoreAppGallery

Znajdziesz nas na:

dab+
  • Kierowcy
  • Jedynka
  • Dwójka
  • Trójka
  • Czwórka
  • Polskie Radio 24
  • Chopin
  • Radio Poland
  • RCKL
  • Dzieci
  • Redakcja katolicka
  • Redakcja ekumeniczna
  • Kanały internetowe
  • Serwisy historyczne
  • Sklep
  • Szkolenia Polskiego Radia
  • Informacyjna Agencja Radiowa
  • Częstotliwości
  • Polityka prywatności
  • Dane osobowe
  • Polskie Radio S.A.