Lody, lody... Czy na pewno jest to najlepszy i najzdrowszy pomysł na ochłodę?
2023-07-15, 11:07 | aktualizacja 2023-07-15, 11:07
Lodami ludzkość zajada się już od ponad pięciu tysięcy lat. I chociaż naukowcy twierdzą, że wcale nie jest to najlepszy sposób na ochłodę, to i tak nie potrafimy sobie ich odmówić: statystyczny Polak zjada ponad 5,5 kg lodów rocznie. 16 lipca obchodzimy Światowy Dzień Lodów.
- Około pięciu tysięcy lat temu w Chinach jedzono pierwsze desery, które powstawały z owoców rozgniecionych z lodem.
- Lody śmietankowe pojawiły się w połowie XVI wieku. Stworzył je Bernardo Buontalenti we Florencji. W Polsce pierwsza wzmianka o lodach pojawiła się w 1783 roku. Dzisiaj średnio zjadamy ok. 5,7 kg lodów rocznie.
Lody wcale nie chłodzą?
– Lody nie służą do ochłody, chociaż takie właśnie jest pierwsze wrażenie. Jesteśmy zwierzętami stałocieplnymi i kiedy dodajemy do swojego organizmu coś chłodnego, musimy to w środku… podgrzać. Dlatego fachowcy od jedzenia lodów mówią, że tak naprawdę warto jeść je zimą, bo wtedy podgrzeją nas w środku – tłumaczy Mariusz Budrowski, twórca projektu "Odmładzanie na surowo". – A latem lepiej napić się czegoś ciepłego. Wbrew pozorom ciepła herbata może nas wychłodzić dużo szybciej – dodaje.
Zdrowe lody? Zrób je sam
Dlaczego tak chętnie jemy lody? Co powoduje, że po nie sięgamy? Trójkowy gość uważa, że przyzwyczajenie: lody są dostępne na każdym rogu, wszyscy je jedzą i dlatego my też to robimy. Ale drugi powód jest o wiele poważniejszy: uzależnienie od cukru. – Pierwotny człowiek zjadał słodkie owoce, ponieważ wiedział, że nie są trujące. Dlatego cały czas tego pożądamy i do tego biegniemy. Dodatkowo, kiedy zjemy coś słodkiego, wytwarza się dopamina i jest nam przyjemnie – tłumaczy.
Wynika z tego, że najlepiej jeść owocowe sorbety, bo są najbardziej naturalne. – Zdrowe lody to są tylko takie, które zrobimy sami. Jeżeli zmiażdżymy owoce, zmiksujemy je w blenderze i zamrozimy w lodówce, to wtedy wiemy co jemy – potwierdza Mariusz Budrowski. – Natomiast dzisiejsze lody są niestety kombinacją różnych dodatków i nawet jeżeli ktoś nam sprzedaje sorbety czy lody owocowe, to owoców w nich jest od 1,5 do najwyżej 40 procent w składzie. Reszta to są różnego rodzaju cukry, w tym ten najgorszy syrop glukozowo-fruktozowy, emulgatory, wypełniacze – wylicza.
Przeczytaj także
- Jesienią jedzmy czekoladę. Dla zdrowia, oczywiście!
- Upał może być śmiertelnym zagrożeniem. Jak chronić swoje zdrowie?
- Dobrze jeść, to znaczy dbać o dobrą kondycję swojego mózgu
Posłuchaj
***
Audycja: Bed and breakfast
Prowadzący: Piotr Firan
Gość: Mariusz Budrowski (witarianin, twórca projektu "Odmładzanie na surowo")
Data emisji: 15.07.2023
Godzina emisji: 7.15
pr/kc