Dobrze jeść, to znaczy dbać o dobrą kondycję swojego mózgu
2023-03-19, 16:03 | aktualizacja 2023-03-20, 10:03
Badania naukowe jednoznacznie wskazują, że odpowiednia dieta redukuje możliwość wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych w wieku dojrzałym. Mówiąc wprost: jeśli zdrowo się odżywiasz, zwiększasz swoje szanse na uniknięcie w starości choroby Alzheimera czy Parkinsona. A więc warto się nad tym pochylić!
- Na kondycję ludzkiego mózgu wpływa wiele czynników: m.in. styl życia, dieta, ale też geny
- Najlepsze dla naszego mózgu są diety w tylu śródziemnomorskim, a więc np. dieta DASH bądź MIND
Najlepszy jest model śródziemnomorski
– Na to, ilu lat doczeka nasz mózg i w jakiej będzie kondycji, wpływa wiele czynników. To są czynniki związane ze stylem życia – jak dieta, styl życia, ale również warunki środowiska, w jakim żyjemy – oraz oczywiście geny, bo one również mają swój wpływ. Jeżeli chodzi o dietę, to przede wszystkim zrównoważony, racjonalny sposób odżywiania – wskazuje dr Mateusz Grajek ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. – Są pewne modele żywieniowe, które będą sprzyjały dobrej kondycji naszego mózgu. Jeśli chodzi o choroby neurodegeneracyjne są to diety oparte o model śródziemnomorski, np. dieta DASH bądź dieta MIND, czyli obfitujące w dużą ilość warzyw, owoców, chudych, odtłuszczonych produktów mlecznych, chudego mięsa, mięsa drobiowego, ryb, ale także pełnoziarnistych produktów zbożowych, orzechów, roślin strączkowych – wymienia.
Przeczytaj także
- Pamięć i koncentracja potrzebne nie tylko w sesji. Co jeść, aby wspomóc pracę mózgu?
- Jajko superfood, czyli cała apteka jest w kurniku!
- Czy cukier poprawia nastrój? Naukowcy twierdzą, że wręcz przeciwnie
Ważne są bioflawonoidy
– Te diety są polecane ponieważ są przede wszystkim zrównoważone i odpowiadają wszelkim zasadom żywienia, a ponadto dostarczają naszemu organizmowi bardzo dużo antyoksydantów. A, jak pokazują badania naukowe, za szereg zaburzeń, dysfunkcji mózgu, a przede wszystkim zaburzeń poznawczych, jak choroba Alzheimera czy Parkinsona, odpowiedzialne są stany zapalne w naszym mózgu, które doprowadzają do degradacji neuronów. I właśnie antyoksydanty zabezpieczają przed tego typu zjawiskami. Są to oczywiście witaminy A, D, E oraz C, ale również inne substancje pochodzenia roślinnego, tzw. bioflawonoidy – tłumaczy rozmówca Anny Popek.
I proponuje pięć produktów, które należy jak najszybciej, najlepiej od jutra, włączyć do swojej diety, aby uniknąć chorób neurodegeneracyjnych. Są oleje roślinne (np. oliwa z oliwek), tłuste ryby morskie (np. halibut), orzechy, warzywa, owoce. – Można posiłkować się tzw. tabelami ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), które wskazują ile antyoksydantów jest w produktach. Więc najłatwiejszym źródłem antyoksydantów będą albo zielone warzywa liściaste bądź jagody lub borówki – wskazuje dr Grajek.
Ponadto w programie
- Maciej "Igrek" Dzięgielewski o algorytmach sieci, youtubie i tajemnicach internetu;
- Anna Kraszewska, młoda aktorka znana z serialu "Archiwista", mówi o tym, jak współpracuje się z takimi gwiazdami, jak np. Henryk Talar;
- Katarzyna Bulanda z OREW Juszczyn o akcji "Wyjątkowa Skarpetka" z okazji Światowego Dnia Zespołu Downa, który przypada 21 marca.
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Leniwe przedpołudnie
Autorka audycji: Anna Popek
Gość: dr Mateusz Grajek (Śląski Uniwersytet Medyczny)
Data emisji: 19.03.2023
Godzina emisji: 11.07
pr/ans