Szykujesz kolację wigilijną? Nie przesadzaj z zakupami, nie przesadzaj z jedzeniem!
2024-12-19, 10:12 | aktualizacja 2024-12-19, 10:12
Wigilia to nie tylko uroczysta kolacja i czas spędzony z najbliższymi - to niestety zarazem festiwal marnowania żywności. Aż 83 procent Polaków między 23 a 30 grudnia wyrzuca jedzenie!
Jak wykazują badania w czasie świąt i okresie tuż poświątecznym w naszych śmietnikach najczęściej lądują owoce i warzywa, mięso, zupy, chleb, nabiał, ryby i sałatki. Łącznie to ok. 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Wniosek? Kupujemy za dużo jedzenia.
Posłuchaj
Za dużo jedzenia na stole
Kiedyś święta, zarówno Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocne, były okazją, by po okresie postu dobrze się najeść. Dlatego też stoły aż uginały się od jadła. Jednak dzisiaj, w czasach powszechnej obfitości także jedzenia, takie podejście traci sens. Co więcej, świąteczne obżarstwo może zakończyć się poważnymi dolegliwościami gastrycznymi. A poza tym - marnowaniem jedzenia. W niektórych miejscowościach są jadłodzielnie, gdzie można oddać część produktów, ale niestety - większość trafiana śmietnik.
- W Polsce wciąż marnujemy żywność i to jest ok. 5 milionów ton rocznie. Najwięcej, bo aż 60 procent, marnujemy w domach - wskazuje Agnieszka Deja, wiceprezeska Banku Żywności SOS w Warszawie.
Przeczytaj także
- Boże Narodzenie: czy święta muszą być idealne, czy trzeba spędzać je z rodziną?
- "Turystyka świąteczna" zamiast rodzinnej Wigilii? To coraz popularniejszy pomysł
- Karp: zaskakująca historia wigilijnej ryby
Szykuj porcje degustacyjne
- Często jemy oczami, zapominamy, że żołądek jest określonej wielkości. A to jest worek mięśniowy, który, jak to mięśnie, ma właściwości obkurczające i rozciągające. Ale rozciągające tylko do określonej wielkości: mniej więcej naszej pięści - tłumaczy Monika Hajduk, dietetyk kliniczny.
Warto więc, planując liczbę i wielkość potraw wigilijnych, a potem robiąc zakupy, nie ulegać złudzeniu, że jesteśmy w stanie zjeść więcej, niż w normalny dzień. - Dlatego serwując na wigilię te 12 potraw, warto, aby to były porcje malutkie, czysto degustacyjne. Takie, abyśmy byli w stanie skosztować wszystkiego - radzi.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki
Prowadzi: Robert Grzędowski
Autor materiału reporterskiego: Kuba Witkowski
Data emisji: 19.12.2024
Godzina emisji: 8.23
pr/pj