Światowe koncerny dostarczają gorszą żywność biedniejszym krajom

Najnowszy raport organizacji Access to Nutrition Initiative ujawnia, że w krajach o niższych dochodach, koncerny oferują żywność o niższej wartości odżywczej, niż w państwach zamożniejszych. 

Światowe koncerny dostarczają gorszą żywność biedniejszym krajom

Francuscy rolnicy m.in z Prowansji byli europejskimi pionierami w powrocie do naturalnych metod produkcji żywności.

Foto: shutterstock / Tatjana Baibakova

Zależność jest prosta - im mniej zamożny jest kraj, tym ma gorsze produkty spożywcze. Największe światowe koncerny spożywcze i napojowe oferują mniej zdrowe produkty krajom o niższych dochodach. Skutkuje to tym. że mieszkańcy krajów uboższych są bardziej narażeni na nadwagę i otyłość. W krajach o niższych dochodach cierpi na te zaburzenia nawet 70% społeczeństwa.


Światowe koncerny dostarczają gorszą żywność biedniejszym krajom (Zapraszamy do Trójki)
2:26
+
Dodaj do playlisty
+

 

Problem otyłości

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, ponad miliard ludzi na całym świecie zmaga się obecnie z otyłością, a wpływ ma to mają miedzy innymi złe nawyki żywieniowe i spożywanie gorszej jakości żywności.  


Czytaj także: 



- Nie tylko w krajach mniej rozwiniętych gospodarczo otyłość jest problemem. W Stanach Zjednoczonych mniej więcej 200 miliardów dolarów rocznie wydaje się na leczeni chorych z otyłości - mówi prof. Elżbieta Mączyńska, ekonomistka.



W Europejskim Dniu Zdrowego Jedzenia i Gotowania można więc na żywność spojrzeć jak na inwestycję - zarówno zdrowotną, jak i finansową, ograniczającą koszty leczenia otyłości.


***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki
Prowadzi: Michał Matus
Autor materiału: Kuba Witkowski
Data emisji: 8.11.2024
Godziny emisji: 16.45

dm

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.