Szkolny jadłospis. Co zrobić, by był zdrowszy i bardziej urozmaicony?
2024-11-04, 17:11 | aktualizacja 2024-11-04, 21:11
Dzieci i młodzież spędzają wiele godzin w szkole. By móc sprawnie uczyć się i bawić potrzebują zdrowego i zbilansowanego posiłku. Czy szkolne stołówki zapewniają takie posiłki?
Posłuchaj
Zdrowy i pożywny posiłek w szkole... powinien być normalnością, ale niestety tak nie jest. Szkolne jadłospisy są wciąż oparte na mięsie i rzadko uwzględniają dietę planetarną czyli nastawioną na warzywa, owoce, ryby i rośliny strączkowe.
Posłuchaj
Szkolna kuchnia - czas na zmiany
Niestety, wiele szkół wciąż preferuje mięsne jadłospisy. Jak można to zmienić i zróżnicować szkolną kuchnię? W audycji "Górska o Klimacie" wyjaśniały to Marzena Wichniarz, współzałożycielka "Rodziców dla Klimatu” oraz Morgan Janowicz, Future Food 4 Climate, European Fem Institute.
Czytaj także:
- Bób kontra schabowy, czyli czy strączki zdetronizują mięso
- Na świecie jest coraz mniej zwierząt! Alarmujący raport WWF
- Niebezpieczne chemikalia w naszych domach. Jak się przed nimi bronić?
- W domu wszyscy jesteśmy wegetarianami - mówi Marzena Wichniarz, współzałożycielka "Rodziców dla Klimatu”. - Natomiast moje dzieci, które przebywają w szkole cały dzień, mają problem aby jeść tam to co chcą. Starsza córka zrezygnowała z posiłków w szkole, z racji tego, że szkoła nie zapewnia jej posiłków wegetariańskich. Młodszym dzieciom pozostawiliśmy jeszcze wybór. One nie mają z tym problemu aby jeść mięso, ale też często rezygnują z mięsnych posiłków. Są one dla nich nieapetyczne, niesmaczne i nie najadają się tym, co dostają w szkole - dodaje.
- Mięso, które jeszcze podajemy naszym dzieciom na talerzach, stanowi źródło utraty bioróżnorodności - mówi Morgan Janowicz z Future Food 4 Climate, European Fem Institute. - Sektor hodowlany jest odpowiedzialny za 78 procent utraty bioróżnorodności na lądzie. To także kryzys zdrowotny, czyli otyłość i nadwaga. Jedna trzecia dzieci w Polsce cierpi na nadwagę. Jest więc jeszcze naprawdę dużo do zrobienia, bo aż 17% dzieci w szkole czuje się dyskryminowanych jeśli chodzi o dietę, a aż 25 procent uczniów nie spożywa żadnego posiłku w szkole - dodaje.
***
Tytuł audycji: Górska o Klimacie
Prowadzi: Paulina Górska
Gościnie: Marzena Wichniarz ("Rodzice dla Klimatu” i Morgan Janowicz (Future Food 4 Climate)
Data emisji: 04.11.2024
Godzina emisji: 14.09
dm