Dieta planetarna - sposób na zdrowe życie i szansa na ratunek dla naszej planety
2024-08-19, 19:08 | aktualizacja 2024-08-20, 18:08
W 2019 roku Komisja EAT - Lancer zaproponowała koncepcję tzw. diety planetarnej, czyli przyjaznej planecie. Opiera się ona przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego z ograniczeniem pokarmów odzwierzęcych, cukru, tłuszczów nasyconych.
- Badania nad wprowadzeniem diety planetarnej na grupie ponad 20 tysięcy Szwedów wykazały spadek przedwczesnych śmierci o 25 procent.
- O 32 procent spadła liczba zgonów z powodu chorób układu krwionośnego.
- O 34 procent zmniejszyła się także liczba śmierci z powodu chorób nowotworowych.
Dieta planetarna
Dieta planetarna (planetary health diet) to sposób na zmianę nawyków żywieniowych, który korzystnie wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i na całą planetę. Takie rozwiązanie zaproponowali naukowcy wchodzący w skład The EAT - Lancet Commission on Food, Planet, Health. Założeniem tej koncepcji jest próba pogodzenia potrzeb żywieniowych ludzkości przy jednoczesnym minimalizowaniu niekorzystnych oddziaływań na planetę, związanych z produkcją żywności. Jak twierdzą, jedynie radykalne zmniejszenie konsumpcji czerwonego mięsa może zarówno przynieść korzyści zdrowotne, jak i znacząco zmniejszyć negatywne działanie na środowisko naturalne.
- W Polsce na wysokim miejscu wśród czynników skracających nasze życie jest niewłaściwy sposób odżywiania - mówi Alicja Baska, lekarka. - Za mało jemy warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych. Za mało w naszej diecie jest także roślinnych źródeł białka, jak nasion roślin strączkowych, takich jak fasola, soczewica, soja lub bób. Za dużo zjadamy produktów bogatych w cukier, mięsa czerwonego i przetworzonego oraz produktów z oczyszczonego ziarna, z białej mąki. Za dużo używamy też soli - dodaje.
Czytaj także:
- Chów klatkowy: czy w końcu uda się uwolnić miliony cierpiących zwierząt?
- Łąki kwietne: Dlaczego są nam potrzebne. Szczególnie w miastach
- Jak pomóc naturze? Aktywizm, rzecznictwo na rzecz przyrody i rewilding
Mięso na cenzurowanym
Naukowcy wyliczyli, że w Stanach Zjednoczonych spożycie mięsa powinno spaść o 84 procent, a w Europie o 77 procent. Powinniśmy także spożywać kilkanaście razy więcej orzechów i nasion. Jednym słowem... zdrowo się odżywiać.
- Mamy wielki potencjał, aby zmienić nasze nawyki żywieniowe - mówi Alicja Baska. - Naukowcy pracujący przy raporcie dotyczącym diety planetarnej doszli do wniosku, że zmiana sposobu odżywiania może zredukować ogólną liczbę zgonów z powodu złej diety o ok. 30 procent. Produkty odzwierzęce w tej diecie stanowią naprawdę niewielką część - dodaje.
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Górska o Klimacie
Prowadzi: Paulina Górska
Gościnie: Alicja Baska (lekarka)
Data emisji: 19.08.2024
Godzina emisji: 12.07
dm/wmkor