Stek o dwunastej

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Stek o dwunastej
Foto: Glow Images/East News

O świętej porze posiłków, która rozpoczyna się z dwunastym uderzeniem zegara, we wszystkich kulinarnych zakątkach Francji kłębią się stada głodomorów.

Posłuchaj

Kulisy Kulinarnej Akademii 28 marca
+
Dodaj do playlisty
+

Nic dziwnego, jeśli na śniadanie pija się jedynie filiżankę kawy!

- Głównym daniem we wszystkich restauracjach jest właśnie stek, podany z frytkami i karafką czerwonego wina lub wody - opowiada Marek Brzeziński.

A zatem, wybieramy stek dla siebie. Kryterium jest temperatura!

Dobrze wypieczony jest w środku szary, ani śladu różowych pasemek, w środku temperatura minimum 65 stopni i twardy z zewnątrz.

Więcej różowych warstw ma stek o temperaturze 56 stopni i będzie bardziej soczysty.

Medium to stek rozgrzany do 51 stopni, róż dominuje nad szarością, ale pod naciskiem palca nie poddaje się łatwo.

Kolejny stek należy już do krwistych, środek mięsa to róże przechodzące w czerwień. Temperatura wnętrza 49 stopni, mięso najpierw jest przysmażane na patelni, następnie wsadzane do pieca. Dzięki temu tworzy się skorupka o temperaturze 30-45 stopni.

Stek blue jest niemal surowy. Symbolicznie podpieczony na patelni ma temperaturę 10-29 stopni.

Aby usłyszeć dlaczego frytki we Francji bywają fioletowe, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

(asz)

Polecane