Trójka|Kulisy Kulinarnej Akademii
Listopadowy urodzaj
2011-11-24, 17:11 | aktualizacja 2011-11-24, 17:11
Jesień we Francji, mimo pogody skłaniającej do nostalgii, obfituje w kulinarne spotkania.
Posłuchaj
Sezon, na początku listopada, rozpoczyna Salon Czekolady, po nim odbywają sie spotkania z szefami szkół gotowania. A w dniach 18-20 listopada w Tours dominuje Euro Gusto, czyli przegląd potraw z krajów europejskich.
- W tym roku wiodącym motywem były podroby, bo jak stwierdzili organizatorzy potrawy z ich wykorzystaniem coraz bardziej idą w zapomnienie - opowiada Marek Brzeziński.
Nerki w sosie śliwkowym, móżdżki cielęce, grasica jagnięca, farsz z serc do pieczonego królika czy przysmażane kacze wątróbki - to tylko niektóre z przypomnianych potraw.
- Nie mogło także zabraknąć ciasteczek na setki sposobów przyrządzanych w różnych regionach. My zrobimy najprostsze z nich - zaprasza do gotowania.
Wymieszaj mąkę z pudrem orzechowym, ziarnkami białych sezamków, odrobiną brązowego cukru i soli morskiej. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżki wody. Całość należy dokładnie wymieszać i ugnieść, a uzyskaną masę podzielić na dwie części, owinąć je folią i włożyć na godzinę do lodówki.
Piec rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto dzielimy na kawałki wielkości włoskiego orzecha i rozgniatamy dnem szklanki. Dwadzieścia minut w rozgrzanym piecu i mamy pyszne chrupiące ciasteczka.
Jakie wino do nich pasuje i co to są topinambury dowiesz się słuchając całej audycji "Kulisy kulinarnej Akademii, 24 listopada 2011".