Czy jemy za dużo mięsa? Ile kosztuje ludzi i Ziemię przemysłowa hodowla zwierząt?
2024-02-15, 15:02 | aktualizacja 2024-02-15, 16:02
Film dokumentalny "Katastrofa na talerzu" to opowieść o naszych talerzach, które łączą w sobie katastrofę klimatyczną, zdrowotną, etyczną, społeczną. Twórcy filmu zabierają nas w podróż, w której bohaterowie i bohaterki na kolejnych przystankach odkrywają tajemnice żywności w XXI wieku i kreślą obraz koniecznych zmian.
- W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat mięso stało się powszechnie dostępne. Stało się tak dzięki wzrostowi poziomu życia, ale i dzięki rozwojowi przemysłowych metod produkcji mięsa.
- Przemysłowa produkcja mięsa ma swoją ciemną stronę, gdyż m.in. nie dba o dobrostan zwierząt hodowlanych, zatruwa środowisko, wpływa na bioróżnorodność zwierząt.
Mięso – kocham i smakuję
W krajach rozwiniętych mięso jest dostępne i bez problemu można je kupić w sklepie. Jemy je właściwie codziennie. To ogromna zmiana jakościowa: jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie każdego było na to stać. Dzisiaj stanowi podstawę pożywienia zdecydowanej większości mieszkańców Polski.
Ale tak duża konsumpcja mięsa ma swoją bardzo ciemną stronę o której jego konsumenci wolą nie wiedzieć lub nie pamiętać: duże gospodarstwa produkują mięso w sposób przemysłowy, ze wszystkim tego nieprzyjemnymi konsekwencjami. Faszerowane chemią i antybiotykami mięso, zatrucie środowiska, brak troski o dobrostan zwierząt to tylko kilka z nich. O tym m.in. mówi "Katastrofa na talerzu".
Jesteś tym, co jesz
– To, co jemy, czyli nasza dieta, bardzo wpływa na nas i nasz rozwój. Jest to ważny temat, gdyż dotyczy w szczególności dzieci i młodych ludzi. Jako mama bardzo zwracam na to uwagę – deklaruje Marzena Wichniarz, aktywistka i działaczka Rodziców dla Klimatu, jedna z bohaterek filmu dokumentalnego "Katastrofa na talerzu". – "Katastrofa na talerzu" ma pokazać połączenie wielu wątków: jak to, co zjadamy na co dzień, wpływa na nasze zdrowie, na dobrostan planety. Ale i jak powoduje różne kryzysy i katastrofy: jak wpływa na kryzys bioróżnorodności, kryzys etyczny i kryzys klimatyczny – wskazuje.
Przeczytaj także
- Zwierzęta, które zjadamy
- Wegetarianizm – z czym to się je?
- Ekologia w ujęciu filozoficznym i ideologicznym
- Jedzenie mięsa a środowisko. Jak się odżywiać, żeby nie szkodzić?
Ciemna strona hodowli
Mięso, które obecnie spożywamy, w znakomitej większości pochodzi z przemysłowych hodowli i jakość tego mięsa pozostawia niestety wiele do życzenia. Kolejnym problemem jest to, w jaki sposób to mięso jest produkowane. – Pochodzi z wielkich hal produkcyjnych, bo trudno dzisiaj hodowlę mięsa nazwać hodowlą: to jest to produkcja – stwierdza gościni Tomasza Miary. – To jest ogromny problem etyczny, ponieważ powodujemy ogromne cierpienie zwierząt, ale także zanik bioróżnorodności – tłumaczy.
– Na dodatek antybiotyki, które są podawane zwierzętom, aby mięsa było jak najwięcej i można go było jak najwięcej sprzedawać, powodują bardzo dużo problemów. Jednym z nich jest ludzka odporność na antybiotyki. Trzeba powiedzieć sobie wprost: zjadamy za dużo mięsa – dodaje.
Katastrofa na talerzu - teaser/YouTube Green REV Institute
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Trójka do trzeciej
Prowadzi: Tomasz Miara
Gościni: Marzena Wichniarz (aktywistka i działaczka Rodziców dla Klimatu, mama, jedna z bohaterek filmu dokumentalnego "Katastrofa na talerzu")
Data emisji: 15.02.2024
Godzina emisji: 12.13
pr