Wegetarianizm – z czym to się je?
2021-03-18, 15:03 | aktualizacja 2021-03-18, 21:03
"Do przejścia na wegetarianizm skłoniły mnie głównie względy etyczne", "Absolutnie nie brakuje mi mięsa", "Mięso wywołuje we mnie wstręt" – mówią zwolennicy diety wegetariańskiej w rozmowie z reporterem Trójki Józefem Niewiarowskim. Przyczyn zrezygnowania z jedzenia mięsa może być wiele, ale czym je zastąpić?
Posłuchaj
Zamiast mięsa – strączki
– Rezygnując z mięsa, na pewno powinniśmy zadbać o to, żeby dostarczyć odpowiedniej ilości białka z innych produktów takich jak jajka – podkreśla Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny i wegetarianka. – To przede wszystkim nasiona roślin strączkowych, czyli soczewica, ciecierzyca, groszek, fasola i produkty sojowe, jak tofu – wyjaśnia.
Niewłaściwe stosowanie diety wegetariańskiej może spowodować niedobór witaminy B12 i D, a także żelaza, wapnia, cynku, jodu i kwasów omega-3. Prowadzi to do takich stanów chorobowych jak niedokrwistość megaloblastyczna, zaburzenia układu pokarmowego, a nawet krzywica.
Produkcja mięsa a środowisko
– Sama produkcja mięsa jest też zła dla środowiska. Bardzo często zwierzęta są karmione paszą w postaci kukurydzy czy soi, która mogłaby służyć jako pożywienie ludziom – wskazuje Marcin Tischner z ProVeg International, organizacji działającej na rzecz budowania świadomości żywieniowej.
Wegetarianizm – za i przeciw/Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki
Prowadzi: Witold Lazar
Autor materiału reporterskiego: Józef Niewiarowski
Data emisji: 18.03.2021
Godzina emisji: 15.39
kr