Pszczoły – niezwykłe owady, które dbają o nasze życie i zdrowie
2023-08-08, 15:08 | aktualizacja 2023-08-08, 15:08
"Kiedy znikną pszczoły, człowiekowi zostaną jedynie cztery lata życia". Te słowa przypisywane Albertowi Einsteinowi są chętnie powtarzane w kontekście licznych chorób, które w ostatnich latach dziesiątkują populację pszczół w Polsce i na świecie. A przecież bez tych owadów nie będzie ani miodu, ani większości naszego pożywienia. 8 sierpnia obchodzimy w Polsce Wielki Dzień Pszczoły.
- Miód naturalny, produkowany przez pszczoły, ma właściwości zdrowotne: obniża ciśnienie krwi, wspiera działanie mózgu i serca, wzmacnia odporność organizmu.
- Aby zebrać nektar i wyprodukować miód, pszczoła musi oblecieć miliony kwiatów.
- Pszczoły to specyficzne organizmy, które uczestniczą w całym procesie produkcji żywności, szczególnie owoców. To także specyficzny bioindykator czystości środowiska – mówi prof. Sławomir Bakier, znawca pszczół.
Bioindykator czystości środowiska
Pszczoły kojarzą się przede wszystkim z produkcją miodu, jednak ich rola jest zdecydowanie o wiele większa. – Pszczoły to specyficzne organizmy, które uczestniczą w całym procesie produkcji żywności, gdyż wiele produktów, a szczególnie owoców, nie powstałoby bez zapylenia właśnie przez pszczoły. A dzisiaj są także specyficznym bioindykatorem czystości środowiska – mówi prof. Sławomir Bakier, znawca pszczół i dyrektor Instytutu Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej. – Chemizacja rolnictwa, szczególnie przemysłowego, powoduje, że różnego rodzaju zaburzenia w rozwoju pszczół. Jest też problem globalizacji i rozprzestrzeniania chorób pszczół na skalę światową: różne patogeny szybko zdobywają kolejne miejsca – stwierdza.
Miód: do wyboru, do koloru, na zdrowie!
Produkowany przez pszczoły miód naturalny ma, niezależnie od rodzaju, niezwykłe właściwości zdrowotne: obniża ciśnienie krwi, dobrze działa na mózg i serce, wzmacnia odporność naszego organizmu. – Miodów jest co najmniej kilkadziesiąt gatunków i odmian, w zależności od stref klimatycznych, są też różne postacie: płynny, skrystalizowany, kremowy. Od jasnych, białych skończywszy na czarnych z różnymi odcieniami – wylicza Trójkowy gość. – Mamy więc bogactwo smaków i zapachów i trudno wskazać ten, który będzie najlepiej smakował. Ale żeby zebrać nektar i wytworzyć miód, pszczoła musi oblecieć miliony kwiatów – wskazuje.
– Miód naturalny ma w sobie polifenole, które wyłapują wolne rodniki. Jako taki powinien znaleźć się w naszym menu, jako oczyszcza żywności przemysłowej – dodaje.
Przeczytaj także
- Pszczoły – najlepsi producenci naturalnych lekarstw
- Liczebność pszczół znacząco spada. Dlaczego przenoszą się do miast?
- Płynne złoto. Jak powstaje miód?
- Nie tylko spadziowy, lipowy czy wielokwiatowy. Polacy pokochali miody
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Radosław Nałęcz
Gość: prof. Sławomir Bakier (znawca pszczół, dyrektor Instytutu Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej)
Data emisji: 8.08.2023
Godzina emisji: 7.48
pr