Pszczoły – niezwykłe owady, które dbają o nasze życie i zdrowie

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Pszczoły – niezwykłe owady, które dbają o nasze życie i zdrowie
Aby wyprodukować miód, pszczoły muszą oblecieć miliony kwiatówFoto: Shutterstock/Sushaaa

"Kiedy znikną pszczoły, człowiekowi zostaną jedynie cztery lata życia". Te słowa przypisywane Albertowi Einsteinowi są chętnie powtarzane w kontekście licznych chorób, które w ostatnich latach dziesiątkują populację pszczół w Polsce i na świecie. A przecież bez tych owadów nie będzie ani miodu, ani większości naszego pożywienia. 8 sierpnia obchodzimy w Polsce Wielki Dzień Pszczoły.

  • Miód naturalny, produkowany przez pszczoły, ma właściwości zdrowotne: obniża ciśnienie krwi, wspiera działanie mózgu i serca, wzmacnia odporność organizmu.
  • Aby zebrać nektar i wyprodukować miód, pszczoła musi oblecieć miliony kwiatów.
  • Pszczoły to specyficzne organizmy, które uczestniczą w całym procesie produkcji żywności, szczególnie owoców. To także specyficzny bioindykator czystości środowiska – mówi prof. Sławomir Bakier, znawca pszczół.

Bioindykator czystości środowiska

Pszczoły kojarzą się przede wszystkim z produkcją miodu, jednak ich rola jest zdecydowanie o wiele większa. – Pszczoły to specyficzne organizmy, które uczestniczą w całym procesie produkcji żywności, gdyż wiele produktów, a szczególnie owoców, nie powstałoby bez zapylenia właśnie przez pszczoły. A dzisiaj są także specyficznym bioindykatorem czystości środowiska – mówi prof. Sławomir Bakier, znawca pszczół i dyrektor Instytutu Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej. – Chemizacja rolnictwa, szczególnie przemysłowego, powoduje, że różnego rodzaju zaburzenia w rozwoju pszczół. Jest też problem globalizacji i rozprzestrzeniania chorób pszczół na skalę światową: różne patogeny szybko zdobywają kolejne miejsca – stwierdza.

Miód: do wyboru, do koloru, na zdrowie!

Produkowany przez pszczoły miód naturalny ma, niezależnie od rodzaju, niezwykłe właściwości zdrowotne: obniża ciśnienie krwi, dobrze działa na mózg i serce, wzmacnia odporność naszego organizmu. – Miodów jest co najmniej kilkadziesiąt gatunków i odmian, w zależności od stref klimatycznych, są też różne postacie: płynny, skrystalizowany, kremowy. Od jasnych, białych skończywszy na czarnych z różnymi odcieniami – wylicza Trójkowy gość. – Mamy więc bogactwo smaków i zapachów i trudno wskazać ten, który będzie najlepiej smakował. Ale żeby zebrać nektar i wytworzyć miód, pszczoła musi oblecieć miliony kwiatów – wskazuje.

– Miód naturalny ma w sobie polifenole, które wyłapują wolne rodniki. Jako taki powinien znaleźć się w naszym menu, jako oczyszcza żywności przemysłowej – dodaje.

Przeczytaj także


Posłuchaj

8:08
Miód naturalny to samo zdrowie (Pora na Trójkę)
+
Dodaj do playlisty
+

***

Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Radosław Nałęcz
Gość: prof. Sławomir Bakier (znawca pszczół, dyrektor Instytutu Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej)
Data emisji: 8.08.2023
Godzina emisji: 7.48

pr

Polecane