Jak pozostać zdrowym? "Cukrzyca jest przekleństwem naszych czasów"

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jak pozostać zdrowym? "Cukrzyca jest przekleństwem naszych czasów"
Jak przyznaje gość "Leniwego przedpołudnia" cukrzyca coraz częściej jest rozpoznawana u osób młodych między dwudziestym a trzydziestym rokiem życia Foto: Shutterstock/goffkein.pro

– Jest to proste powikłanie otyłości, proste w znaczeniu mechanizmu patofizjologii. Gdy nie było otyłości, nie było też cukrzycy typu II. Przed drugą wojną światową chorowały na nią nieliczne osoby z najwyższych warstw społecznych. Paru polskich królów miało cukrzycę: Batory, Sobieski, Wiśniowiecki, ale były to osoby o bardzo dużej tuszy. Zwykli obywatele byli raczej chudzi i walczyli z głodem – zauważa prof. Leszek Czupryniak, kierownik Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Problemy, które wiążą się z nadmiernym spożyciem cukru, są powszechne. Prof. Leszek Czupryniak przyznaje, że problem jest złożony, ale dotyczy nas wszystkich i naszej diety. – Kto nie lubi słodkości takich czy innych, słodyczy, ciast czy owoców? One to zasadniczo woda z cukrem – zauważa. 

Nasze preferencje spożywcze, jako gatunku, zostały ukształtowane setki tysięcy lat temu. Kiedy ludzie jadali bardzo niewiele mięsa, a jednocześnie byli w ciągłym ruchu. – Węglowodany proste w diecie w ogóle nie istniały, a teraz to stanowi połowę naszej diety – zauważa gość Anny Popek. Jednak to nie samo ich spożycie jest problemem. Mogłoby ono nie mieć negatywnego wpływu na nasze zdrowie, jeśli udawałoby się nam zawartą w takich posiłkach glukozę spalić od razu. 

Za dużo energii, za mało ruchu

– Jeśli zjemy banany, siedząc przed telewizorem czy komputerem, to już w ciągu pół godziny będą one zamieniane na tłuszcz. Komórki, które go gromadzą, puchną. – Taka komórka, jeśli ma w sobie bardzo dużo nagromadzonej energii w postaci tłuszczu, to ona nie chce już więcej wchłaniać glukozy. Rozwija się mechanizm powszechnie nam znany, czyli insulinooporność. Nie jest to przyczyna otyłości, jak często jest to rozumiane – wyjaśnia prof. Leszek Czupryniak

Najczęściej czytane

Dlaczego cukrzyca jest niebezpieczna?

Insulina działa trochę jak klucz otwierający komórki i pozwalający magazynować glukozę. Gdy komórka jest już "najedzona", dezaktywuje receptory reagujące na insulinę, a w efekcie coraz więcej niewchłoniętej glukozy pozostaje we krwi. Jednocześnie istnieje grupa komórek, które wchłaniają glukozę niezależnie od insuliny. Gdy cukier przekroczy w nich krytyczne stężenie, dochodzi do ich obumarcia. – W tym sensie cukrzyca jest groźną chorobą, bo uszkadza naczynia krwionośne w całym organizmie, dlatego mówimy o przewlekłych czy naczyniowych powikłaniach cukrzycy: zmianach na dnie oka, niewydolności nerek, udarach mózgu, zawałach, niewydolności kończyn dolnych czy stopie cukrzycowej – wylicza gość "Leniwego przedpołudnia. 

Posłuchaj

50:03
Cukrzyca. Najważniejsze elementy profilaktyki (Leniwe przedpołudnie)
+
Dodaj do playlisty
+

 

Zbawienny wpływ na nasze zdrowie może mieć ograniczenie nie tylko słodkich przekąsek, ale i pamiętanie, że nie zawsze musimy się najadać do syta. Istotne są także pewne zmiany naszej diety.

PROSTE SPOSOBY: Jak obniżyć poziom cukru we krwi dietą [cukrzyca/insulinooporność] | Nie słodzę/Nie słodzę - kanał o cukrzycy

***

Tytuł audycji: Leniwe przedpołudnie
Autorka audycji: Anna Popek
Data emisji: 7.05.2023
Godzina emisji: 11.08

gs

Polecane