Jedzenie w pracy: tej kwestii nie można lekceważyć!
2022-11-17, 19:11 | aktualizacja 2022-11-17, 22:11
Z badania "Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022" wynika, że pracownicy potrzebują wsparcia nt. edukacji żywieniowej i sprzyjających jej rozwiązań w miejscu pracy. Porównanie wyników z kolejnych edycji wykazało bowiem, że pracownicy nie poprawili jakości swojej diety, za to wzrosło ich przekonanie o jej zdrowotności.
- W pracy najczęściej jemy drugie śniadanie, czasami nazywane też lunchem bądź brunchem. Powinno ono dostarczać 10-15 procent dziennej energii.
- W tej kwestii warto wsłuchiwać się w potrzeby organizmu, należy jednak także słuchać rad specjalistów.
Niewielki, ale ważny posiłek
Dlaczego drugie śniadanie jest takie ważne? Ponieważ nie tylko dostarcza energii, ale również reguluje metabolizm. – Drugie śniadanie to jest stosunkowo niewielki posiłek, ale bardzo ważny. Powinien dostarczać ok. 10-15 procent energetyczności całego dnia – mówi dietetyk Dorota Osóbka. – Podstawą drugiego śniadania powinny więc być produkty węglowodanowe, ale z węglowodanów złożonych, np. pełnoziarniste pieczywo, naleśniki z pełnoziarnistej mąki, sałatka z dodatkiem makaronu – wylicza.
Słuchać swojego organizmu, ale i specjalistów
– Są różne szkoły dotyczące tego, co oznacza zdrowe jedzenie, jednak specjaliści niekoniecznie popierają filozofię, żeby jeść to, co się lubi. Oczywiście, trzeba wsłuchiwać się w swój organizm i obserwować, jak reagujemy na różne pokarmy, jak się po nich czujemy – mówi dr Krzysztof Puchalski, socjolog zdrowia z Instytutu Medycyny Pracy. – Z drugiej strony są też ustalenia nauk o żywieniu, które podpowiadają różne bardziej konkretne rozwiązania. Nie każdy też ma tak rozwinięte zdolności samoobserwacji, aby w porę wychwytywać oddziaływanie różnych produktów spożywczych na swój organizm – wyjaśnia.
Pracodawcy dbają o jedzenie pracowników
– To są dwie kwestie. Po pierwsze: na ile pracodawca interesuje się naszym odżywianiem i stara się nam ułatwiać prawidłowy sposób jedzenia w pracy. Po drugie: jak my sami podchodzimy do tej kwestii – wskazuje Trójkowy gość. – Na szczęście coraz więcej pracodawców dostrzega, że sposób odżywiania pracowników w pracy ma przełożenie na ich dobrostan w pracy i wydajność. Dlatego próbują ich wspierać, np. zapewniają darmowe bezpłatne przekąski bądź cateringowe jedzenie po obniżonej cenie, zdecydowanie poprawiają estetykę i funkcjonalność miejsc, gdzie można przygotowywać i przechowywać jedzenie – tłumaczy.
Przeczytaj także
- Jak dbać o nasz układ pokarmowy?
- Gęś – smakowita arystokracja wśród drobiu
- Kotlet z ciecierzycy zamiast schabowego
- Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Trójka przed południem
Prowadzi: Witold Lazar
Autor materiału reporterskiego: Monika Suszek
Gość: dr Krzysztof Puchalski (socjolog zdrowia z Instytutu Medycyny Pracy)
Data emisji: 17.11.2022
Godziny emisji: 11.37, 11.43
pr/kor