Kotlet z ciecierzycy zamiast schabowego

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Kotlet z ciecierzycy zamiast schabowego
zdjecie ilustracyjne Foto: shutterstock

8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, którego celem jest promowanie wśród najmłodszych, ale nie tylko, zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, regularnego spożywania posiłków. Informowania o konsekwencjach złej diety.

Zdrowe jedzenie to temat rzeka. Dużo się mówiło, że w ostatnich latach nawyki jedzeniowe u Polaków się poprawiają. Jednak jeśli wziąć pod uwagę ogół populacji, to nie jest tak kolorowo, jak się wydaje: okazuje się bowiem, że np. owszem, można zauważyć zdecydowany wzrost spożycia warzyw i owoców, ale... w najbogatszej grupie! I W porównaniu z grupą najbiedniejszą, różnica w spożyciu wynosi aż 2,5 kg!


shutterstock kiszonki przygotowanie 1200.jpg
Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu

Posłuchaj

9:48
Bądźmy świadomi, jedzmy zdrowo (Trójka do trzeciej)
+
Dodaj do playlisty
+

Eko nie dla wszystkich

– Tak więc należy ostrożnie podchodzić do danych, gdyż odsetek osób z nadwagą wzrasta i nadal będzie wzrastał – komentuje powyższe dane dietetyk kliniczny Katarzyna Rećko.

Tymczasem w sklepach przybywa na półkach produktów z napisem "eko". Czy to oznacza, że już tylko takie produkty należy wybierać, kupować i jeść? – Gdybyśmy wszyscy chcieli się tak żywić, to produktów by nie wystarczyło. A gdyby gospodarstwa ekologiczne chciały zacząć produkować na masową skalę na całym świecie, zabrakłoby zasobów – tłumaczy Trójkowy gość. – Specjaliści od rolnictwa zrównoważonego uważają, że potrzebujemy czegoś pomiędzy produkcja masową, a typowo ekologiczną. A jeżeli pójdziemy do marketu, gdzie są nieekologiczne warzywa i owoce, to też warto je kupować – wskazuje.

Równowaga ze wskazaniem na rośliny

W tym kontekście ważnym hasłem jest "zrównoważenie". Na czym ono ma polegać?

– Zrównoważona dieta mogłaby polegać na modelu śródziemnomorskim, oczywiście w polskiej wersji. Warto ograniczać spożycie produktów mięsnych i odzwierzęcych, chociaż nie trzeba od razu przechodzić na dietę wegetariańską – wyjaśnia Katarzyna Rećko. – Warto, abyśmy próbowali zamienić przysłowiowego schabowego na kotlet z fasoli lub ciecierzycy, bo to zdecydowanie wpływa na nasze zdrowie, chroni przed wieloma chorobami, jak np. cukrzyca typu II czy inne choroby dietozależne. Więc zrównoważenie w stronę roślinną by się nam przydało – dodaje.

– Obserwuję nawyki żywieniowe dzieci, które są na diecie wegetariańskiej i te dzieci nie boja się żadnych warzyw. Natomiast dzieci, które jedzą wszystko i mają dużo mięsa w tej diecie, kopiują nawyki żywieniowe rodziców i niestety lubią dwa-trzy warzywa na krzyż – mówi Trójkowa ekspertka.

PODCAST #27 dietetyk Kasia Rećko o tym, jak z głowa przejść na dietę roślinną/YouTube Karolina Sobańska


***

Tytuł audycji: Trójka do trzeciej
Prowadzi: Witold Lazar
Gość: Katarzyna Rećko (dietetyk kliniczny)
Data emisji: 8.11.2021
Godzina emisji: 13.30

pr


Polecane