Klasyczne polskie smaki na nowo
2017-11-15, 15:11 | aktualizacja 2017-11-16, 08:11
Niedawno ukazała się książka Moniki Śmigielskiej w całości poświęcona polskiej kuchni przedwojennej. Zawiera niezwykłe przepisy i pokazuje, czym różni się nasza współczesna kuchnia od tej sprzed niemal stu lat.
Posłuchaj
Forszmak, mrówki i sztufady. Brzmią jak słowa z języka obcego, tymczasem to nazwy bardzo popularnych w okresie międzywojennym dań. Zadania przypomnienia i odświeżenia tych klasycznych przepisów podjęła się Monika Śmigielska w swojej książce "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna".
– Na przykład budyń w okresie międzywojennym był czymś zupełnie innym niż deser, który znamy obecnie. Wtedy mówiono na niego… kisiel mleczny. Budyniem nazywano dania na bazie ubitej masy z białek z różnymi dodatkami: warzyw, wątróbki, mięsa, kaszy i innych – opowiada autorka książki.
Wszystkich, którzy chcieliby poznać sekrety przedwojennej kuchni, sposoby podawania potraw i przepis na popisowe risotto Heleny Paderewskiej, zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Monika Śmigielska (autorka książki "Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna")
Data emisji: 15.11.2017
Godzina emisji: 11.15
ml/mk