Reklama

reklama

Klasyczne polskie smaki na nowo

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Klasyczne polskie smaki na nowo
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay/condesign

Niedawno ukazała się książka Moniki Śmigielskiej w całości poświęcona polskiej kuchni przedwojennej. Zawiera niezwykłe przepisy i pokazuje, czym różni się nasza współczesna kuchnia od tej sprzed niemal stu lat.

Posłuchaj

"Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Klasyczne smaki na nowo (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+
Książka Moniki Śmigielskiej "Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna" Książka Moniki Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna"

Forszmak, mrówki i sztufady. Brzmią jak słowa z języka obcego, tymczasem to nazwy bardzo popularnych w okresie międzywojennym dań. Zadania przypomnienia i odświeżenia tych klasycznych przepisów podjęła się Monika Śmigielska w swojej książce "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna".

– Na przykład budyń w okresie międzywojennym był czymś zupełnie innym niż deser, który znamy obecnie. Wtedy mówiono na niego… kisiel mleczny. Budyniem nazywano dania na bazie ubitej masy z białek z różnymi dodatkami: warzyw, wątróbki, mięsa, kaszy i innych – opowiada autorka książki. 

Wszystkich, którzy chcieliby poznać sekrety przedwojennej kuchni, sposoby podawania potraw i przepis na popisowe risotto Heleny Paderewskiej, zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: 
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Monika Śmigielska (autorka książki "Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna")
Data emisji: 15.11.2017 
Godzina emisji: 
11.15

ml/mk

Polecane