"Codziennik", czyli codzienność rozłożona na czynniki pierwsze. Zaprasza Paweł Turski

Śniadanie, sprzątanie, leczenie… spraw i tematów, które nas łączą, jest więcej niż nam się wydaje. W sierpniowe sobotnie poranki, w "Codzienniku", który do końca sierpnia zastępuje "Śniadanie w Trójce", wraz z Pawłem Turskim będziemy przyglądać im się z bliska.

"Codziennik", czyli codzienność rozłożona na czynniki pierwsze. Zaprasza Paweł Turski

Na "Codziennik" zaprasza Paweł Turski

Foto: Anna Hernik dla Polskiego Radia

"Codziennik" to audycja, gdzie codzienne, ludzkie sprawy rozłożone są na czynniki pierwsze. Przyglądamy się im z bliska, odwiedzamy mistrzów danego rzemiosła, rozmawiamy z ludźmi za dane sprawy odpowiedzialnymi, sprawdzamy jakie są w danej kwestii trendy i odpowiadamy na najbardziej nurtujące pytania słuchaczy: co robić by pralka się nie psuła, co jeść by nie chorować, jak w ostatniej chwili zostać przyjętym do lekarza?

Codzienne życie, codzienne sprawy i niecodzienne odpowiedzi oraz historie. To wszystko pojawi się w "Codzienniku". Na audycję zapraszamy w sierpniowe soboty (16, 23 i 30 sierpnia) po godzinie 9.00. A w jej pierwszej odsłonie wraz z Pawłem Turskim przyjrzymy się... śniadaniu.

Śniadanie nasze codzienne. O żywności, która towarzyszy nam o poranku

Z czym kojarzy się nam śniadanie? To przede wszystkim zapach i chrupkość chleba, świeże mleko z płatkami oraz aromatyczna pobudzająca kawa. I te elementy będą "bohaterami" najbliższego "Codziennika". W najbliższą sobotę o poranku Paweł Turski z trójkowym mikrofonem odwiedzi piekarnię rzemieślniczą, by dowiedzieć się, jak powstaje prawdziwy chleb. Opowie o nim Artur Sieńko, który ponad ćwierć wieku temu został czeladnikiem i od tej pory zajmuje się wypiekami. Oprócz tego, specjalnie dla osób, które uważają, że chleb na śniadanie to przeszłość... odkryjemy przepis na granolę. Taką pełnowartościową, odżywczą, słodką i zdrową. Tajniki w tej dziedzinie zdradzi Agata Sosnowska.

Oprócz tego, by wejść dobrze w weekend, odwiedzimy też Marcina Potkańskiego, czyli Pana od Kawy. Towarzyszyć mu będziemy podczas wypalania ziaren, z których parzymy ten aromatyczny napój. Marcin porzucił dwa lata temu pracę w branży reklamowej dla swojej pasji - parzenia kawy. W audycji opowie nam o tym, jaka kawa jest najlepsza i co zrobić, by domowy ekspres wszedł na wyższy poziom.

Najbliższy "Codziennik" będzie też okazją do tego, by spojrzeć na pokarm z mniej oczywistej perspektywy. W dobie, gdy na naszych śniadaniowych stołach pojawiają się nowości z coraz bardziej odległych stron świata, porozmawiamy o tym, co powinniśmy jeść, by szkodzić planecie jak najmniej. Mówiąc inaczej - przyjrzymy się śladowi węglowemu awokado oraz innych produktów.

Audycja to program o codziennych sprawach każdego z nas. Dlatego też zaprosimy słuchaczy do wzięcia w niej udziału. W sierpniowe soboty po godz. 9.00 będą państwo mogli zadzwonić do studia Trójki (22 333 33 33) i  zapytać w tym tygodniu o śniadanie. Jakie powinno ono być? Jak nakłonić dziecko do tego by przestało jeść tosty z kremem czekoladowym? Czy śniadanie jest niezbędne? Pytań jest wiele, a odpowie na nie psychodietetyczka Małgorzata Polowczyk.

qch