Grzyby - jakie są ich walory odżywcze i jaki mają wpływ na środowisko?
2024-08-26, 17:08 | aktualizacja 2024-08-27, 07:08
O grzybach trochę naukowo i trochę kulinarne. Rozmowa z prof. Martą Wrzosek z Polskiego Towarzystwa Mykologicznego i z Piotrem Ciemnym, autorem książek kulinarnych.
- Grzyby w systematyce są uznawane za odrębne królestwo. Nie są ani roślinami, ani zwierzętami.
- W gramie gleby jest ok. 200 metrów strzępek grzybni.
- Co roku odkrywane są nowe gatunki grzybów.
Posłuchaj
Jedni postrzegają grzyby jako czynnik chorobotwórczy. Inni rozpływają się nad ich smakiem i nie wyobrażają sobie diety bez ich udziału - pierogi z grzybami, zupa grzybowa, czy podane w formie duszonej lub marynowanej, to przysmaki wielu Polaków.
A jak z tymi grzybami jest naprawdę? Jakie grzyby możemy zbierać, a jakich nie?
Grzyby też są pod ochroną
Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że w Polsce występują także chronione gatunki grzybów. Zbieranie ich owocników może spowodować, że nieodwracalnie znikną z danego środowiska.
- Jeśli mówimy o grzybach to po pierwsze przychodzi nam do głowy ich zbieranie, a po drugie grzyby marynowane w słoiku - mówi Piotr Ciemny, autor książek kulinarnych, autor profilu "Chwasty od Kuchni". - Te marynowane grzyby są gotowane, smakują octem i w ogóle nie czujemy ich smaku. - Zbierając grzyby, warto też sprawdzić, czy nie są one pod ochroną, bo wiele z nich jest - dodaje.
Czytaj także:
- Dieta planetarna - sposób na zdrowe życie i szansa na ratunek dla naszej planety
- Chów klatkowy: czy w końcu uda się uwolnić miliony cierpiących zwierząt?
- Łąki kwietne: Dlaczego są nam potrzebne. Szczególnie w miastach
Rola grzybów w przyrodzie
Grzyby niekiedy kojarzą nam się albo z produktem żywieniowym, albo z... chorobami. Jednak ich rola w przyrodzie jest znacznie większa i baz nich istnienie innych organizmów byłoby niemożliwe.
- Grzyby rozkładają martwą substancję organiczną, ale to tylko jedna z ich ról w przyrodzie - mówi prof. Marta Wrzosek z Polskiego Towarzystwa Mykologicznego. - Są także pasożytami, co wpływa na naturalną selekcję w przyrodzie i eliminować słabsze organizmy. Pozwalają ewolucji iść naprzód - dodaje.
***
Tytuł audycji: Górska o Klimacie
Prowadzi: Paulina Górska
Goście: Marta Wrzosek (Polskiego Towarzystwo Mykologiczne) i Piotr Ciemny (autor książek kulinarnych)
Data emisji: 26.08.2024
Godzina emisji: 12.07
dm