Dieta biegacza. Co jeść, aby poprawić swoje wyniki?
2023-09-07, 15:09 | aktualizacja 2023-09-07, 15:09
– Dynia i wszystkie te warzywa kapustne, które się pojawiają, mają bardzo dużo beta-karotenu o silnym działaniu przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym, więc zaczynamy również dbać o naszą odporność – mówi dr Hanna Stolińska-Fiedorowicz, podpowiadając jakie produkty warto wprowadzić do jesiennej diety, jeśli chcemy pozostać aktywni fizycznie.
- Dieta na upalne dni, dieta na jesienne chłody. Po jakie produktu sięgać?
- W zdrowym ciele… zdrowe jelita. Jak wspierać ich odpowiednią pracę?
- Żelazo i dobre tłuszcze. Zadbaj o ich obecność w swojej diecie.
Gdy latem Krzysztof Łoniewski rozmawiał z dr Hanną Stolińską-Fiedorowicz, zwracała ona uwagę na niezwykle ważną rolę owoców w naszej diecie. – Po wysiłku potrzebujemy cukrów prostych. Nie polecam jednak, by sięgać po słodycze. Latem jak najbardziej sprawdzą się zdrowe, orzeźwiające, świeże owoce. Zalicza się do nich arbuz, który dodatkowo bardzo nas nawodni. Mogą to być również owoce jagodowe, takie jak borówki, jeżyny, maliny. Wszystkie one mają działanie przeciwutleniające – wyliczała w audycji dietetyk.
Smaki lata, smaki jesieni
Co powinno pojawić się w diecie biegaczy jesienią, żeby treningi i starty były efektywne i wolne od kontuzji? – Wszelkiego rodzaju warzywa i owoce, które pojawiają się na jesień, a zostają nam z lata, mają bardzo silne działanie przeciwzapalne. Mowa przede wszystkim o owocach leśnych, ale również jabłku, które zawiera bardzo dużo kwercetyny, gruszki i śliwki bogate w pektyny, czyli bogate w dobry błonnik, który odżywia nasze jelita, a te muszą być sprawne do aktywności fizycznej – podkreśla dr Hanna Stolińska-Fiedorowicz.
- Leczenie urazów. Jak wrócić do biegania po kontuzji?
- Stadion lekkoatletyczny bez tajemnic. Jak z niego korzystać?
- Intensywny trening. Co zrobić z zakwasami?
Wsparciem dla naszego organizmu są nie tylko owoce, ale i warzywa. – Dynia i wszystkie te warzywa kapustne, które się pojawiają, mają bardzo dużo beta-karotenu o silnym działaniu przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym, więc zaczynamy również dbać o naszą odporność – zaznacza rozmówczyni Krzysztofa Łoniewskiego.
Jesienne zmiany na talerzu biegaczy
Jak dodaje, nie musimy się ograniczać tylko do owoców i warzyw. – Będzie się robiło coraz chłodniej, więc będziemy potrzebowali też bardziej konkretnego jedzenia. To już powoli czas, kiedy ilość owoców możemy zminimalizować i postawić na produkty pełnoziarniste, czyli jeść więcej pełnoziarnistego pieczywa, grubych kasz, zwłaszcza gryczanej, która ma bardzo dużo żelaza, komosy ryżowej. Zaczynamy powoli wracać do owsianek, które należy wzbogacać w różne nasiona i pestki bogate w dobre tłuszcze.
CO JEŚĆ PRZED BIEGANIEM I ZAWODAMI - dieta biegacza/Trener Matner
***
Tytuł audycji: Biegam, bo lubię
Prowadzi: Krzysztof Łoniewski
Data emisji: 7.09.2023
Godzina emisji: 11.42
gs