Reklama

reklama

Sposób na truskawki. Jak możemy je wykorzystać w kuchni?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Sposób na truskawki. Jak możemy je wykorzystać w kuchni?
Truskawki możemy spożywać na wiele sposobów - na przykład jako element sałatkiFoto: elenamazur/Shutterstock

Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Owoc ten bije w naszym kraju rekordy popularności, co wynika między innymi z jego uniwersalności. Z truskawek możemy przygotować bowiem rozmaite potrawy i napoje - od ciast, przez koktajle, aż po desery z galaretką.

Truskawki są powszechnie cenione za charakterystyczny aromat oraz soczysty i słodki miąższ. Spożywane są w dużych ilościach; zarówno jako świeże, jak i w formach przetworzonych, takich jak dżemy, soki, lody, koktajle i czekoladki. Mają witaminy B, C, A+E, magnez, wapń, fosfor, błonnik i tylko 32,5 kalorii w 100 gramach, co czyni je także znakomitą i zdrową przekąską. 

Owoc jest również jednym z naszych czołowych towarów eksportowych. W 2020 roku wartość eksportu polskich truskawek - świeżych i mrożonych oraz przetworów z nich - wyniosła 174 mln euro. Największą pozycją (137,8 mln euro, 13,1 proc. światowego eksportu) były truskawki mrożone. Polskie mrożone owoce trafiły do 54 państw na całym świecie. Głównymi odbiorcami były państwa unijne, w tym Niemcy (35 proc. całego polskiego eksportu tej pozycji towarowej), Holandia (ok. 14 proc.) i Francja (8,8 proc.). Z kolei wśród nabywców pozaunijnych najwięcej kupili klienci z Norwegii, Wielkiej Brytanii, Serbii i Szwajcarii. Polskie owoce dotarły także m.in. do Japonii, Chin, USA czy Australii.

Najczęściej czytane:

Napoje, desery sałatki...

Truskawki możemy spożywać na wiele sposobów. Popularnymi przepisami są między innymi koktajle, kompoty, ciasta i galaretki. Mniej oczywistym, ale równie ciekawym rozwiązaniem, jest sałatka. – To bardzo prosta i szybka letnia sałatka, która składa się z truskawek, sera halloumi i rukoli czy młodego szpinaku. Wszystko wystarczy polać mocno kwaśnym winegretem z octu balsamicznego i miodu – podpowiada kucharz Mateusz Lachowicz.

Przygotowując sałatkę, należy jednak pamiętać, że nie każdy rodzaj sera lubi się z truskawkami. – Nie połączymy ich dobrze na przykład z serami pleśniowymi. Ale myślę, że ser halloumi albo feta mogą dobrze się łączyć – wyjaśnia kucharz i przypomina, że w przypadku sałatek istotna jest strona wizualna dania. – Najważniejsze są kolory, dlatego oprócz truskawek i sera halloumi polecam chociażby czerwoną cebulę – mówi rozmówca Elżbiety Raczyńskiej.


Posłuchaj

2:34
Sposób na truskawki. Jakie potrawy możemy z nich przygotować? (Pora na Trójkę)
+
Dodaj do playlisty
+

 

***

Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Piotr FiranRadosław Nałęcz
Autorka materiału reporterskiego: Elżbieta Raczyńska
Data emisji: 12.06.2023
Godzina emisji: 7.09

qch

Polecane