Savoir-vivre przy stole. O czym powinniśmy pamiętać podczas spożywania posiłku?
2023-05-24, 12:05 | aktualizacja 2023-05-24, 13:05
Spożywanie posiłków jest niezbędne do naszej egzystencji. Obowiązują nas jednak w tej dziedzinie pewne zasady etykiety, o których powinniśmy pamiętać. Dzięki nim wiemy chociażby, że w niektórych sytuacjach wypada wstrzymać się z posiłkiem.
Jedna z najważniejszych zasad posiłkowego savoir-vivre'u mówi, że nie powinniśmy jeść w sytuacji, gdy inni nie jedzą. Odnosi się to również do liczby potraw, jaką na przykład powinniśmy zamówić w restauracji. – Jeżeli jestem gospodarzem, zapraszam kogoś, i ta osoba zamawia sobie więcej dań, niż chcę zjeść, to i tak powinnam zamówić sobie tyle samo potraw, aby przynajmniej udawać, że jem – wyjaśnia dr Irena Kamińska-Radomska, trenerka etykiety i biznesu.
Jak jednak powinniśmy postąpić w momencie, gdy podczas wyjścia do restauracji ktoś z grupy dostanie potrawę szybciej od innych? – Gospodarze dają na przykład dyspensę na ciepłe potrawy, ale nie musimy z niej skorzystać. Jest taka zasada, że powinniśmy zaczekać, aż wszyscy będą mieli dane danie. Natomiast z pierwszym daniem trzeba zaczekać na gospodarza. To on, lub ona, dostaje posiłek jako ostatni i zaczyna jedzenie – tłumaczy ekspertka.
Ze spożywaniem posiłku powinniśmy wstrzymać się również w trakcie podróży takimi środkami transportu jak pociągi. Jeśli głód jest zbyt silny, zawsze można skorzystać z wagonu restauracyjnego, jednak powinniśmy unikać jedzenia przy innych pasażerach. Czy istnieje jednak zestaw "bezpiecznych" przekąsek, które w tej sytuacji możemy spożyć w zgodzie z zasadami etykiety? – To na przykład kostka cukru. Wystarczy niewielka kostka, a nasz organizm otrzyma niezbędne składniki. Może to być też cukierek, jednak nie powinniśmy nim "cmokać" – podpowiada gość Programu 3 Polskiego Radia.
Najczęściej czytane:
- Dobre wychowanie za kółkiem. Maniery, których warto przestrzegać na co dzień
- Zasady fair play, czyli o tym, że sportowcy też potrafią być mili i uprzejmi
Etykieta po posiłku
Savoir-vivre obowiązuje nas również po spożyciu posiłku. Kiedy na przykład jesteśmy w restauracji, nie powinniśmy zbierać i układać talerzy. Chęć pomocy w ten sposób kelnerowi jest przejawem braku manier. – Zostawiamy talerze tak, jak są. Pomoc kelnerowi w naszej kulturze jest faux pax – przestrzega dr Irena Kamińska-Radomska.
Jednocześnie trenerka etykiety i biznesu zaznacza, że w różnych zakątkach świata kwestia pomocy kelnerowi może być odbierana w inny sposób. – W niektórych krajach azjatyckich, na przykład w Japonii, nie wypada nie pomóc. Ale kelner też jest do tego przyzwyczajony i wie, czego się spodziewać. U nas może to tylko prowadzić do wypadku – zwraca uwagę gość "Pory na Trójkę".
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Karol Gnat, Radosław Nałęcz
Gość: Irena Kamińska-Radomska (trenerka etykiety i biznesu)
Data emisji: 24.05.2023
Godzina emisji: 7.11
qch