KSU, rowerowe drezyny i cerkwie. "Zapraszamy na weekend" w Ustrzykach Dolnych [POSŁUCHAJ]
2023-02-24, 13:02 | aktualizacja 2023-02-25, 14:02
Zima i ferie w Polskim Radiu zaczynają dobiegać końca. Ostatnim przystankiem na szklaku trasy radiowej Trójki "Z głową w górach" są Ustrzyki Dolne. Z jakich przysmaków słyną Bieszczady? Co warto zobaczyć, będąc w tamtych rejonach? Jakim bogactwem zachwyca Podkarpacie? Zapraszamy do zapoznania się z relacją z wyjazdu.
W zwiedzaniu tego urokliwego miejsca pomógł nam m.in. przewodnik - Bogdan Augustyn. Co ciekawe, był on pierwszym wokalistą legendy polskiej sceny punkrockowej, działającego do dziś zespołu KSU. W "Zapraszamy na weekend" opowiadał nie tylko o muzyce, ale też o starych bieszczadzkich cerkwiach i o innych miejscowych zabytkach.
– Mamy tutaj typowy tygiel kulturowy. W pewnym momencie na tych terenach zaczął dominować żywioł ruski. Ludzie, którzy tutaj przybył, byli prawosławni. Na ogół byli pasterzami. Cerkiew znajduje się zawsze w centrum wioski, osady. Ten wyznacznik kulturowy przetrwał do dziś. Serce danego miejsca zawsze stanowiła świątynia – mówił Bogdan Augustyn.
Posłuchaj

Posłuchaj
Idealne warunki do zwiedzania i... szusowania
Trójka zachęca do bezpiecznego i aktywnego wypoczynku. Nasze studio plenerowe odwiedził Bartosz Zając, kierownik wyciągu Gromadzyń. Jak przekonywał, okolice Ustrzyk to malownicze miejsca ze stokami idealnymi dla każdego – niezależnie od stopnia zaawansowania.
Posłuchaj

Muzeum Młynarstwa i Wsi
Co nieco o historii tego regionu dowiedzieliśmy się też od Janusza i Bożeny Bałkotów, którzy oprowadzili nas po Muzeum Młynarstwa i Wsi. Można w nim zobaczyć ponad 150-letni młyn, a przy okazji dowiedzieć się, jak przyrządzić tradycyjne przysmaki.
– Mamy tutaj tradycyjny, naturalny młyn. Został on zachowany dzięki pomysłowi mojej żony. Dodatkowo zgromadziliśmy tutaj różne przedmioty i narzędzia. Zwiedzanie zaczyna się od budynku młyna. My w tej chwili znajdujemy się na jego napędzie – opowiadał Janusz Bałkota.
Posłuchaj


Pani Bożena z kolei wprowadziła nas w świat zapachów i lokalnych specjałów. – Przystępujemy do pieczenia proziaczków oraz zapiekańców. To takie super bułeczki. Na Podkarpaciu mamy na szybko przygotowywały ten smakołyk dla swoich dzieci. W każdym domu był piec, który miał żeliwne blachy. Od rana się w nim paliło. Na rozgrzany blat mama kładła placuszki, obracała i już było co jeść. To zajmowało dosłownie kilka minut – opowiadała Bożena Bałkota.
Posłuchaj
Akcja "Z głową w górach" to wizyty dziennikarzy Polskiego Radia w popularnych górskich kurortach. Na zdjęciu dziennikarz Programu Trzeciego Paweł Turski w rozmowie z Bożeną i Januszem Bałkotami z Muzeum Młynarstwa i Wsi.
Pogranicze kultur i narodów
Wizyta w Ustrzykach Dolnych zbiegła się z pierwszą rocznicą wybuchu wojny na Ukrainie. O relacjach polsko-ukraińskich oraz pomaganiu przy samej granicy rozmawialiśmy z przewodnikiem bieszczadzkim Krzysztofem Potaczałą.
Posłuchaj


Bogactwo natury i historii
W tajniki Muzeum Przyrodniczego Bieszczadzkiego Parku Narodowego wprowadziła słuchaczy Beata Szary. – Znajdujemy się na ekspozycji. To tutaj można poznać geologię Bieszczadów i dowiedzieć się, w jaki sposób powstały. Zaczynamy od kopalni wosku ziemnego, czyli przenosimy się w czasie epoki lodowcowej. Mamy tu wiele odlewów oraz pozostałości po tym czasie – mówiła. Po kolejnej części Muzeum oprowadził nas Cezary Ćwikowski.
Posłuchaj

Lokalne atrakcje i tradycyjne smaki
Jedną z największych atrakcji regionu są drezyny rowerowe, z których w sezonie korzysta od 60 do 70 tysięcy turystów. W "Zapraszamy na weekend" przejedziemy się taką drezyną wraz z pomysłodawcą całego przedsięwzięcia Januszem Demkowiczem.

Pod koniec audycji zajrzeliśmy także do kuchni, gdzie Joanna Dąbrowiecka zdradziła nam sekrety przyrządzania takich lokalnych przysmaków, jak zupa kyselica czy placki po beskidzku.
Posłuchaj

***
Ustrzyki Dolne są ostatnim przystankiem trasy "Z głową w górach". Wcześniej odwiedziliśmy m.in. Zakopane, Szczyrk, Karpacz, Zieleniec i Krynicę-Zdrój.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy na weekend
Prowadzi: Piotr Firan
Data emisji: 24.02.2023
Godziny emisji: 10.00-13.00
kc/zch