KSU, rowerowe drezyny i cerkwie. "Zapraszamy na weekend" w Ustrzykach Dolnych [POSŁUCHAJ]
Zima i ferie w Polskim Radiu zaczynają dobiegać końca. Ostatnim przystankiem na szklaku trasy radiowej Trójki "Z głową w górach" są Ustrzyki Dolne. Z jakich przysmaków słyną Bieszczady? Co warto zobaczyć, będąc w tamtych rejonach? Jakim bogactwem zachwyca Podkarpacie? Zapraszamy do zapoznania się z relacją z wyjazdu.
Paweł Turski pod cerkwią w Ustrzykach Dolnych
Foto: PR
W zwiedzaniu tego urokliwego miejsca pomógł nam m.in. przewodnik - Bogdan Augustyn. Co ciekawe, był on pierwszym wokalistą legendy polskiej sceny punkrockowej, działającego do dziś zespołu KSU. W "Zapraszamy na weekend" opowiadał nie tylko o muzyce, ale też o starych bieszczadzkich cerkwiach i o innych miejscowych zabytkach.
– Mamy tutaj typowy tygiel kulturowy. W pewnym momencie na tych terenach zaczął dominować żywioł ruski. Ludzie, którzy tutaj przybył, byli prawosławni. Na ogół byli pasterzami. Cerkiew znajduje się zawsze w centrum wioski, osady. Ten wyznacznik kulturowy przetrwał do dziś. Serce danego miejsca zawsze stanowiła świątynia – mówił Bogdan Augustyn.
Akcja "Z głową w górach" to wizyty dziennikarzy Polskiego Radia w popularnych górskich kurortach. Na zdjęciu reporter Trójki Paweł Turski w rozmowie z Bogdanem Augustynem, przewodnikiem i pierwszym wokalistą zespołu KSU.
Idealne warunki do zwiedzania i... szusowania
Trójka zachęca do bezpiecznego i aktywnego wypoczynku. Nasze studio plenerowe odwiedził Bartosz Zając, kierownik wyciągu Gromadzyń. Jak przekonywał, okolice Ustrzyk to malownicze miejsca ze stokami idealnymi dla każdego – niezależnie od stopnia zaawansowania.
Piotr Firan i Bartosz Zając, kierownik wyciągu GromadzyńMuzeum Młynarstwa i Wsi
Co nieco o historii tego regionu dowiedzieliśmy się też od Janusza i Bożeny Bałkotów, którzy oprowadzili nas po Muzeum Młynarstwa i Wsi. Można w nim zobaczyć ponad 150-letni młyn, a przy okazji dowiedzieć się, jak przyrządzić tradycyjne przysmaki.
– Mamy tutaj tradycyjny, naturalny młyn. Został on zachowany dzięki pomysłowi mojej żony. Dodatkowo zgromadziliśmy tutaj różne przedmioty i narzędzia. Zwiedzanie zaczyna się od budynku młyna. My w tej chwili znajdujemy się na jego napędzie – opowiadał Janusz Bałkota.
Jak przygotowywane są przysmaki Podkarpacia? O tajniach kuchni opowiedziała nam Bożena Bałkota
Przysmaki kuchni bieszczadzkiej. Na zdjęciu proziaki oraz zapiekańce.
Pani Bożena z kolei wprowadziła nas w świat zapachów i lokalnych specjałów. – Przystępujemy do pieczenia proziaczków oraz zapiekańców. To takie super bułeczki. Na Podkarpaciu mamy na szybko przygotowywały ten smakołyk dla swoich dzieci. W każdym domu był piec, który miał żeliwne blachy. Od rana się w nim paliło. Na rozgrzany blat mama kładła placuszki, obracała i już było co jeść. To zajmowało dosłownie kilka minut – opowiadała Bożena Bałkota.
Akcja "Z głową w górach" to wizyty dziennikarzy Polskiego Radia w popularnych górskich kurortach. Na zdjęciu dziennikarz Programu Trzeciego Paweł Turski w rozmowie z Bożeną i Januszem Bałkotami z Muzeum Młynarstwa i Wsi.
Pogranicze kultur i narodów
Wizyta w Ustrzykach Dolnych zbiegła się z pierwszą rocznicą wybuchu wojny na Ukrainie. O relacjach polsko-ukraińskich oraz pomaganiu przy samej granicy rozmawialiśmy z przewodnikiem bieszczadzkim Krzysztofem Potaczałą.
Krzysztof Potaczała - przewodnik bieszczadzki
Bartosz Romowicz, burmistrz Ustrzyk Dolnych Bogactwo natury i historii
W tajniki Muzeum Przyrodniczego Bieszczadzkiego Parku Narodowego wprowadziła słuchaczy Beata Szary. – Znajdujemy się na ekspozycji. To tutaj można poznać geologię Bieszczadów i dowiedzieć się, w jaki sposób powstały. Zaczynamy od kopalni wosku ziemnego, czyli przenosimy się w czasie epoki lodowcowej. Mamy tu wiele odlewów oraz pozostałości po tym czasie – mówiła. Po kolejnej części Muzeum oprowadził nas Cezary Ćwikowski.
Beata Szary i Cezary Ćwikowski z Muzeum Przyrodniczego Bieszczadzkiego Parku NarodowegoLokalne atrakcje i tradycyjne smaki
Jedną z największych atrakcji regionu są drezyny rowerowe, z których w sezonie korzysta od 60 do 70 tysięcy turystów. W "Zapraszamy na weekend" przejedziemy się taką drezyną wraz z pomysłodawcą całego przedsięwzięcia Januszem Demkowiczem.
Drezyny rowerowe w Bieszczadach to najbardziej popularna atrakcja okolicy Pod koniec audycji zajrzeliśmy także do kuchni, gdzie Joanna Dąbrowiecka zdradziła nam sekrety przyrządzania takich lokalnych przysmaków, jak zupa kyselica czy placki po beskidzku.
Bieszczadzkie przysmaki na talerzu ***
Ustrzyki Dolne są ostatnim przystankiem trasy "Z głową w górach". Wcześniej odwiedziliśmy m.in. Zakopane, Szczyrk, Karpacz, Zieleniec i Krynicę-Zdrój.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy na weekend
Prowadzi: Piotr Firan
Data emisji: 24.02.2023
Godziny emisji: 10.00-13.00
kc/zch