Reklama

reklama

Kawa dobra na wszystko? Czego jeszcze nie wiemy o aromatycznym napoju?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Kawa dobra na wszystko? Czego jeszcze nie wiemy o aromatycznym napoju?
Sposobów na przygotowanie kawy jest wiele. Każdy kawosz ma swój ulubionyFoto: Shutterstock

Czarna, a może z mlekiem? Americano, flat white, cappuccino lub espresso... dobrze zacząć dzień od filiżanki aromatycznej kawy. Każdy ma swój ulubiony sposób na przygotowanie pachnącego napoju. Jakie są najpopularniejsze?

Kawa uważana jest za jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. O jej smaku i jakości decyduje ziarno. Jak podkreślają eksperci, należy dobrać je odpowiednio do rodzaju urządzenia, które posiadamy. Do ekspresów ciśnieniowych, automatycznych, a także do kawiarek, potrzebujemy ciemno wypalanych ziaren. To one uzyskują odpowiednie właściwości po zmianie struktury chemicznej. 

Wprost do filiżanki 

– Najłatwiejszym sposobem na przygotowanie kawy jest zalanie jej gorącą wodą. Jest to bardzo zbliżony proces do parzenia kawy po turecku. Z tą różnicą, że my po prostu zalewamy kawę wodą. Pijąc napój przygotowany w ten sposób, czujemy pył, którego nie odcedziliśmy – wyjaśniał Maciej Zabochnicki, trener i barista.

Czytaj także:

Kawa w świecie 

 Inaczej pije się kawę w krajach skandynawskich. Tam podaje się ją przygotowaną metodą alternatywną, czyli przelewową. Państwem kawowej podstawy są Włochy. Tam zaparza się napój w sposób standardowy, czy robi się espresso – tłumaczył w Trójce.

– Przygotowanie porządnego espresso zaczynamy od wypięcia i oczyszczenia kolby ekspresu. Następnie mielimy ziarna i wsypujemy do filtra. Pamiętajmy, by ubić mieszankę z odpowiednią siłą – mówił. – Z tak przygotowaną kolbą możemy przystąpić do parzenia. Najpierw musimy jednak odpuścić trochę wody z ekspresu, by pozbyć się pozostałości po poprzednim napoju. Następnie zapinamy kolbę i wciskamy przycisk parzenia. Espresso nalewa się wprost do filiżanki – usłyszeliśmy. – Tak przygotowana kawa powinna parzyć się około 25 sekund. Przed wypiciem przemieszajmy ją łyżeczką. Kawa parzy się etapami. Dzięki mieszaniu napój osiągnie jednolitą konsystencję – dodał. 

Posłuchaj

3:13
Kawa dobra na wszystko? Czego jeszcze nie wiemy o aromatycznym napoju?
+
Dodaj do playlisty
+

 

Łyk dla zdrowia

Jak dowodzą naukowcy, osoby, które piją kawę, cieszą się o wiele lepszym zdrowiem niż ci, którzy nie piją jej wcale. Eksperci z Uniwersytetu w Kantonie twierdzą, że regularne spożywanie umiarkowanych ilości kawy  do trzech filiżanek dziennie  obniża ryzyko przedwczesnego zgonu. Prowadzone przez nich obserwacje trwały siedem lat. W badaniach wzięło udział 120 tysięcy osób w średnim wieku. Okazało się, że śmiertelność w grupie niepijących kawy była większa nawet o dwadzieścia procent.

Warto dodać, że kawa dobrze współpracuje z wydzielinami żołądkowymi, żółciowymi i trzustkowymi, niezbędnymi do trawienia pokarmu. Stwierdzono, że stymuluje produkcję hormonu trawiennego i kwasu solnego. Co więcej, naukowcy zauważają, że słynny napój wpływa na ruchliwość okrężnicy, co może stymulować aktywność tak samo, jak w przypadku spożywania płatków zbożowych.

Jak KAWA działa na twój mózg i czy pita na czczo szkodzi? / Okiem Chemika

***

Audycja: Bed and breakfast
Prowadzący: Piotr FiranRaf Uzar
Autor materiału reporterskiego: Stanisław Perzyna 
Data emisji: 1.10.2022
Godzina emisji: 6.41

zch/kor

Polecane