Pyszny i sycący. Przepis na najlepszy zielony koktajl
2017-05-18, 17:05 | aktualizacja 2017-05-18, 18:05
- W dzisiejszych czasach, gdy ciągle się gdzieś spieszymy, robienie zielonych koktajli z tego, co mamy pod ręką, powinno wejść w nasz nawyk. To trwa trzy minuty - mówi specjalistka od zdrowego odżywiania, Beata Sokołowska.
Posłuchaj
Coraz większą sympatią cieszą się koktajle owocowo-warzywne. Te mleczne z dodatkiem owoców sezonów zostały wyparte na rzecz bardziej odświeżających i nie zawsze intuicyjnych połączeń smaków. Klasycznie łączy się truskawki, jabłka, wyciskane soki z cytrusów czy marchwi z takimi dodatkami jak seler naciowy, brokuły, buraki, szpinak czy natka pietruszki.
Znakomity przepis na zielony koktajl podaje nam specjalistka od zdrowego odżywania i promotorka odkwaszania organizmu, Beata Sokołowska. - Za bazę może nam posłużyć dowolna zielenina, czyli zielone liście np. roszponki, szpinaku, jarmużu, a do tego banan, kawałek mango i dwie łyżki gęstego mleka kokosowego. Całość możemy dosłodzić łyżeczką miodu, dosypać siemię lniane - opowiada.
O innych sycących dodatkach do koktajlu mówimy w nagraniu audcyji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Beata Sokołowska (specjalistka od zdrowej diety, promotorka alkalicznego stylu życia i odkwaszania organizmu, autorka książek o zdrowym odżywianiu)
Data emisji: 18.05.2017
Godzina emisji: 11.17
sm/fbi