Znakomita alternatywa dla królowej polskich ciast, szarlotki
2016-12-08, 17:12 | aktualizacja 2016-12-09, 15:12
- Śniadanie, obiad, kolacja - w moim przypadku jabłkowy strudel załatwia absolutnie wszystko - opowiada prowadząca, Katarzyna Pruchnicka.
Posłuchaj
Jesień i zimę trudno sobie wyobrazić bez wypieków z jabłkami. A skoro już mówimy o tych owocach, to znakomitym dodatkiem do nich jest cynamon. Ciasta jabłeczne dobrze jest przygotować z kwaśnych jabłek, np. antonówki lub szarej renety. Alternatywą dla doskonale znanych w polskich domach szarlotek jest śląski strudel.
Ciasto na strudel jest makaronowe i niesłodkie, a jego przygotowanie jest dość ciekawe, bo składa się z niewielu składników. - Z mąki, jajka, octu, soli i wody robimy bardzo elastyczne i rozciągliwe ciasto, a sam proces wyrabiania polega na mocnym wybijaniu ciasta w stolnicę - opowiada Beata Cienciała.
Co stanowi o znakomitym smaku strudla? Jaki farsz jest najlepszy? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Beata Cienciała (restauratorka)
Data emisji: 8.12.2016
Godzina emisji: 11.16
sm/mk