Znakomita alternatywa dla królowej polskich ciast, szarlotki

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Znakomita alternatywa dla królowej polskich ciast, szarlotki
W tradycyjnym śląskim strudlu jabłkowym przygotowania do wypieku zacząć należy od ciastaFoto: Abby flat-coat via Foter.com / CC BY-NC-ND

- Śniadanie, obiad, kolacja - w moim przypadku jabłkowy strudel załatwia absolutnie wszystko - opowiada prowadząca, Katarzyna Pruchnicka.

Posłuchaj

Jaki jest najlepszy przepis na strudel jabłkowy? (A nuż, widelec/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Jesień i zimę trudno sobie wyobrazić bez wypieków z jabłkami. A skoro już mówimy o tych owocach, to znakomitym dodatkiem do nich jest cynamon. Ciasta jabłeczne dobrze jest przygotować z kwaśnych jabłek, np. antonówki lub szarej renety. Alternatywą dla doskonale znanych w polskich domach szarlotek jest śląski strudel.

Ciasto na strudel jest makaronowe i niesłodkie, a jego przygotowanie jest dość ciekawe, bo składa się z niewielu składników. - Z mąki, jajka, octu, soli i wody robimy bardzo elastyczne i rozciągliwe ciasto, a sam proces wyrabiania polega na mocnym wybijaniu ciasta w stolnicę - opowiada Beata Cienciała.

Co stanowi o znakomitym smaku strudla? Jaki farsz jest najlepszy? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: 
Beata Cienciała (restauratorka)
Data emisji:
8.12.2016
Godzina emisji:
11.16

sm/mk

Polecane