Kuchnia staropolska przeżywa renesans

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Kuchnia staropolska przeżywa renesans
Foto: Glow Images/East News

- Jestem patriotą lokalnym. Można to jak najbardziej wyrażać poprzez jedzenie, zwłaszcza gdy jesteśmy atakowani kulturą globalną i globalnym jedzeniem - mówi Maciej Nowicki, który z prof. Jarosławem Dumanowskim odkrywa smaki kuchni staropolskiej i zajmuje się restaurowaniem dawnych przepisów.

Posłuchaj

Restaurator Maciej Nowicki opowiada o polskim jedzeniu z przeszłości, którego pamięć miłośnicy dobrej kuchni próbują ponownie powołać do życia (Do południa/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Restaurator Maciej Nowicki podkreśla, że obecnie jesteśmy w trakcie wielkiego renesansu i powrotu do polskiej kuchni oraz do polskich produktów. Tradycje kulinarne mamy potężne. W ramach akcji "Orzeł może" jak jedzono w XVII wieku sprawdzała Joanna Mielewczyk.

Wiadomo, że najstarsze i najlepsze czasy polskiej kuchni mamy za sobą, ale jak się okazuje – one wcale nie minęły bezpowrotnie. A ta kuchnia, szczególnie XVII-wieczna, staje się dzisiaj niezwykle popularna. - To może dziwić, ale zaskoczenie wynika przede wszystkim z tego, że mało o tej kuchni wiemy - przekonuje Joanna Mielewczyk.

Maciej Nowicki wyjaśnia, że kuchnia polska kojarzona ze schabowym i bigosem i pierogami to w zasadzie scheda po komunizmie, który przewietrzył strasznie nasze kulinarne dziedzictwo. - W XVII, XVIII i XIX wieku jedzono bardzo różnorodnie i o wiele lżej niż nam się wydaje. Jedzono olbrzymie ilości ryb, używano bardzo dużej ilości przypraw. Kuchnia XVII wieku przypominała bardziej kuchnię dzisiejszą indonezyjską niż polską, bo używano w bardzo dużych ilościach szafranu, imbiru, goździków. Królowały smaki słodko-kwaśne - opowiada restaurator.

Jak wygląda praca nad odrestaurowywaniem XVII-wiecznych przepisów i dlaczego warto wybierać polskie produkty niszowe? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!

Od 2 maja do 4 czerwca Trójka i "Gazeta Wyborcza" prowadzą wielką akcję społeczną "Orzeł może", która ma na celu przekonanie Polaków do okazywania życzliwości, optymizmu i wiary we własne siły. Prezydent RP objął akcję honorowym patronatem.

Polecane