A może tak rzucić wszystko i zostać bacą lub juhasem? Właśnie są kursy
Do końca lutego można składać podania na bezpłatny kurs juhasa i bacy. Szkolenie pod nazwą Ale WYPAS! potrwa do 30 września i zakończy się egzaminem.
Do końca lutego można się zapisać na bezpłatny kurs juhasa i bacy.
Foto: zedspider/Shutterstock
Pracy w górach nie brakuje: od lat poszukiwani są pasterze owiec, gdyż to ginąca profesja. Aby ją odrodzić, zorganizowano specjalne, ale bezpłatne, kursy na juhasa i bacę. Bo przecież nie każdy może się tego nauczyć od ojca czy dziadka. Ale chętnych ponoć nie brakuje, i to z całego kraju.
Wypas owiec, czyli styl życia
Taki kurs to nie jest łatwa sprawa. Bo nie wystarczy lubić zwierzęta: trzeba też wiedzieć, jak się nimi zajmować.
- To jest sposób życia: pasterz zabiera owce ze wsi, idzie na halę i przez całe pół roku z tymi zwierzętami non stop przebywa. Każdą owcę zna, potrafi ją pogłaskać, potrafi do niej słowo przegadać, ona go poznaje. I zaczyna się ta piękna więź człowieka ze zwierzęciem - opowiada Józef Michałek ze Związku Podhalan.
Mało romantyczny smród kulawki
Jednak taki romantyczny obrazek to zaledwie niewielka część bacowania. To przede wszystkim ciężka praca, bo o owce trzeba dbać. Trzeba je strzyc, a to nie jest łatwe, trzeba też umieć leczyć, co przyjemne nie jest. - Zapobieganie kulawce: zapaleniu bakteryjnemu racic. Trzeba umieć wyczyścić te racice i czasami to jest okropny smród; trzeba zwierzęta naprawdę kochać, żeby chwycić tę nogę do ręki i czyścić ten wrzód - ostrzega rozmówca Michała Jędrkowiaka.
Przeczytaj także:
- Pseudohodowle: trzeba zmienić dziurawe prawo i powstrzymać cierpienie zwierząt
- Wyplatanie wikliny. Najstarszy zawód świata, który łączy pokolenia
- Czarne wilki, wyjątkowo rzadkie drapieżniki, zaobserwowano w polskich lasach
Psy, puciera i zasady BHP
Jednym z obowiązków jest zaganianie owiec, ale do tego juhas czy baca ma swojego czworonożnego pomocnika, czyli psa. Jednak z psem też trzeba pracować, czyli go wyszkolić. A on sam z kolei musi także znać zasady… BHP, bo i takie zajęcia są na kursie.
Nie można również zapominać, że to praca z tradycją. Trzeba więc też doskonale wiedzieć, czym jest puciera, czerpok, ale także ferula, watra, kotlik czy klag.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki
Prowadzi: Robert Grzędowski
Autor materiału reporterskiego: Michał Jędrkowiak
Data emisji: 25.02.2025
Godzina emisji: 7.37
pr/kor