A może tak rzucić wszystko i zostać bacą lub juhasem? Właśnie są kursy

Do końca lutego można składać podania na bezpłatny kurs juhasa i bacy. Szkolenie pod nazwą Ale WYPAS! potrwa do 30 września i zakończy się egzaminem.

A może tak rzucić wszystko i zostać bacą lub juhasem? Właśnie są kursy

Do końca lutego można się zapisać na bezpłatny kurs juhasa i bacy.

Foto: zedspider/Shutterstock

Pracy w górach nie brakuje: od lat poszukiwani są pasterze owiec, gdyż to ginąca profesja. Aby ją odrodzić, zorganizowano specjalne, ale bezpłatne, kursy na juhasa i bacę. Bo przecież nie każdy może się tego nauczyć od ojca czy dziadka. Ale chętnych ponoć nie brakuje, i to z całego kraju.


Ruszają kursy na juhasów i baców (Zapraszamy do Trójki)
3:24
+
Dodaj do playlisty
+

 

Wypas owiec, czyli styl życia

Taki kurs to nie jest łatwa sprawa. Bo nie wystarczy lubić zwierzęta: trzeba też wiedzieć, jak się nimi zajmować.

- To jest sposób życia: pasterz zabiera owce ze wsi, idzie na halę i przez całe pół roku z tymi zwierzętami non stop przebywa. Każdą owcę zna, potrafi ją pogłaskać, potrafi do niej słowo przegadać, ona go poznaje. I zaczyna się ta piękna więź człowieka ze zwierzęciem - opowiada Józef Michałek ze Związku Podhalan.

Mało romantyczny smród kulawki

Jednak taki romantyczny obrazek to zaledwie niewielka część bacowania. To przede wszystkim ciężka praca, bo o owce trzeba dbać. Trzeba je strzyc, a to nie jest łatwe, trzeba też umieć leczyć, co przyjemne nie jest. - Zapobieganie kulawce: zapaleniu bakteryjnemu racic. Trzeba umieć wyczyścić te racice i czasami to jest okropny smród; trzeba zwierzęta naprawdę kochać, żeby chwycić tę nogę do ręki i czyścić ten wrzód - ostrzega rozmówca Michała Jędrkowiaka.

Przeczytaj także:


Psy, puciera i zasady BHP

Jednym z obowiązków jest zaganianie owiec, ale do tego juhas czy baca ma swojego czworonożnego pomocnika, czyli psa. Jednak z psem też trzeba pracować, czyli go wyszkolić. A on sam z kolei musi także znać zasady… BHP, bo i takie zajęcia są na kursie.

Nie można również zapominać, że to praca z tradycją. Trzeba więc też doskonale wiedzieć, czym jest puciera, czerpok, ale także ferula, watra, kotlik czy klag.


***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki
Prowadzi: 
Robert Grzędowski
Autor materiału reporterskiego:
Michał Jędrkowiak
Data emisji: 25.02.2025
Godzina emisji:
7.37

pr/kor

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.