Zielone złoto Czech to... chmiel

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Zielone złoto Czech to... chmiel
Chmiel nazywany bywa zielonym złotem Foto: shutterstock/Alex prokopenko

W Polsce produkuje się rocznie około 3 tys. ton chmielu. W Czechach niemal trzy razy tyle. 

Czechy są światowym potentatem w produkcji chmielu. Zajmują czwarte miejsce na świecie, za Stanami Zjednoczonymi, Niemcami i Etiopią. 


Posłuchaj

2:49
Czeskie zielone złoto to... chmiel (Zapraszamy do Trójki)
+
Dodaj do playlisty
+

 

W tak małym kraju jak Czechy rocznie produkuje się ponad 8 tys. ton chmielu. Nic więc dziwnego, że często bywa nazywany zielonym złotem. 

Chmiel - zielone złoto Czech

Czesi, produkując tak dużo chmielu, wykorzystują go nie tylko w swoim kraju, ale także eksportują. Chmiel wykorzystywany jest nie tylko - jak się powszechnie sądzi - w produkcji piwa, ale i w tworzeniu kosmetyków i niektórych leków. Szyszki chmielu zawierają wiele substancji, pozytywnie wpływających na zdrowie. Nazywany bywa zielonym złotem, gdyż jego produkcja jest bardzo opłacalna. Jednak jest to dość wymagająca roślina. 


Czytaj także: 


- Nasza plantacja mieści się na suchych terenach - mówi Karel Ditrich, od trzech pokoleń właściciel plantacji chmielu w Czechach. - Zagony chmielu są tu nawadnianie przez podziemną instalację. Coraz cieplejszy klimat daje się nam we znaki. Wystarczy jeden gorący tydzień w sierpniu, aby szyszki chmielu nie rozwinęły się maksymalnie - dodaje.    


Chmiel - ważny składnik w produkcji piwa

Jednak najwięcej chmielu zużywa się przy produkcji piwa, o którym wzmianki można znaleźć w najstarszych dokumentach. Pierwsze receptury piwne powstały ok. 5 tys. lat temu. Do dziś piwo jest jednym z najchętniej spożywanych napojów alkoholowych i nic nie wskazuje na to, aby miało się to zmienić

- Kiedyś szyszki chmielu zbierało się ręcznie - mówi pierwszy z dynastii chmielowych hodowców, także Karel Ditrich. - W chmielobraniu brało udział nawet 400 osób. Potem pojawiły się maszyny, które ich zastąpiły. I dobrze, bo dziś nie znaleźlibyśmy tylu chętnych do pracy.  

We współczesnej Europie największe spożycie piwa jest w środkowej Europie. Warto jednak pamiętać, że spożywanie alkoholu może prowadzić do szeregu chorób oraz uzależnienia od tej substancji, a piwo ma ok. 5 proc. zawartości czystego etanolu.

***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki
Prowadzi: Robert Grzędowski
Autor materiału: Wojciech Stobba
Data emisji: 5.09.2024
Godzina emisji: 7.40

dm/kmp

Polecane