Sezon na jagody i… jagodzianki, czyli smaki lata i wakacji

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Sezon na jagody i… jagodzianki, czyli smaki lata i wakacji
Smak jagodzianek to smak wakacjiFoto: shutterstock/Agnes Kantaruk

O wspaniałych leśnych owocach, jakimi są jagody, oraz o tym, jak wykorzystuje się je w produktach spożywczych, mistrzostwie w prostocie i kulinarnych podróżach rozmawialiśmy z Basią Starecką - dziennikarką, autorką bloga nakarmionastarecka.pl oraz podcastu "Z pełnymi ustami". 

Początek wakacji niezmiennie kojarzy nam się nie tylko z wyjazdami i odpoczynkiem, ale także z... jagodziankami, a smak jagód budzi mocne skojarzenia właśnie z latem.
2 lipca - w dniu imienin Jagody - w naszym kraju jest obchodzony Dzień Jagodzianki. Inicjatorką tego nieformalnego święta jest dziennikarka kulinarna - Barbara Starecka, która odwiedziła sobotnią audycję "Swoją Drogą".  


- Trwający sezon jagodowy w Polsce jest dosyć krótki, a więc cieszmy się tym sezonem - mówi Barbara Starecka. - W tym roku rozpoczął się dosyć wcześnie. Normalnie jagody pojawiają się w lasach na południu Polski pod koniec czerwca. W tym roku były to już pierwsze dni czerwca. Zaczęło się od Wrocławia, bo to jest prowodyr jagodziankowego wypieku. 2 lipca, czyli Dzień Jagodzianki, to taka data wypadkowa dla całej Polski. Mniej więcej w tym czasie jagody powinny być już w całej Polsce, a co za tym idzie, także i jagodzianki. Tego dnia nie ma limitu, można zjeść tyle jagodzianek, na ile się ma ochotę - żartobliwie dodaje. 

Czytaj także


Posłuchaj

21:46
Przed Dniem Jagodzianki (Swoją Drogą/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

 

***

Tytuł audycji: Swoją Drogą
Prowadzi: Martyna Matwiejuk
Gościni: 
Barbara Starecka
Data emisji:
 22.06.2024
Godziny emisji: 10.00–13.00

dm / wmkor

Polecane