Sezon na jagody i… jagodzianki, czyli smaki lata i wakacji
2024-06-29, 16:06 | aktualizacja 2024-06-29, 23:06
O wspaniałych leśnych owocach, jakimi są jagody, oraz o tym, jak wykorzystuje się je w produktach spożywczych, mistrzostwie w prostocie i kulinarnych podróżach rozmawialiśmy z Basią Starecką - dziennikarką, autorką bloga nakarmionastarecka.pl oraz podcastu "Z pełnymi ustami".
Początek wakacji niezmiennie kojarzy nam się nie tylko z wyjazdami i odpoczynkiem, ale także z... jagodziankami, a smak jagód budzi mocne skojarzenia właśnie z latem.
2 lipca - w dniu imienin Jagody - w naszym kraju jest obchodzony Dzień Jagodzianki. Inicjatorką tego nieformalnego święta jest dziennikarka kulinarna - Barbara Starecka, która odwiedziła sobotnią audycję "Swoją Drogą".
- Trwający sezon jagodowy w Polsce jest dosyć krótki, a więc cieszmy się tym sezonem - mówi Barbara Starecka. - W tym roku rozpoczął się dosyć wcześnie. Normalnie jagody pojawiają się w lasach na południu Polski pod koniec czerwca. W tym roku były to już pierwsze dni czerwca. Zaczęło się od Wrocławia, bo to jest prowodyr jagodziankowego wypieku. 2 lipca, czyli Dzień Jagodzianki, to taka data wypadkowa dla całej Polski. Mniej więcej w tym czasie jagody powinny być już w całej Polsce, a co za tym idzie, także i jagodzianki. Tego dnia nie ma limitu, można zjeść tyle jagodzianek, na ile się ma ochotę - żartobliwie dodaje.
Czytaj także
- Zbliża się początek wakacji: czas na wodę! Gdzie i czym pływać?
- Pasztecik szczeciński, pyry z gzikiem, kartacze: regionalne przysmaki, których warto spróbować
- Nietypowe łączenia smaków - lody o smaku cebularza, czekoladki z mięsem renifera
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Swoją Drogą
Prowadzi: Martyna Matwiejuk
Gościni: Barbara Starecka
Data emisji: 22.06.2024
Godziny emisji: 10.00–13.00
dm / wmkor