Demonstrating refinement and originality, @botiglieria1881 becomes Poland’s first ever restaurant to be awarded #2MICHELINStars in #MICHELINGuidePOL23 pic.twitter.com/FF9YGpfGMQ
— The MICHELIN Guide (@MichelinGuideUK) June 19, 2023
Krakowska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin
2023-06-21, 11:06 | aktualizacja 2023-06-21, 11:06
Jedna z krakowskich restauracji, jako pierwsza w Polsce, otrzymała dwie gwiazdki Michelin - to najwyższe, najbardziej prestiżowe wyróżnienie w zakresie gastronomii.
- Krakowska restauracja, jako pierwsza w Polsce, otrzymała dwie gwiazdki Michelin.
- Historia prestiżowych gwiazdek zaczęła się we Francji i sięga początku XX wieku.
- Pomysłodawcą najwyższego gastronomicznego wyróżnienia był André Michelin, założyciel firmy oponiarskiej, wydawca przewodników samochodowych i kulinarnych.
Restauracja z Krakowa jest pierwszym lokalem z tak wysoką notą. W Polsce możemy spotkać miejsca, które mogą pochwalić się jednogwiazdkowym odznaczeniem. W Trójce sprawdzamy skąd wzięło się kulinarne wyróżnienie firmy zajmującej się oponami i za co można je otrzymać.
Historia wyróżnienia Michelin
Historia gwiazdek sięga 1900 roku, kiedy samochody nie były jeszcze tak popularne. – Na pomysł utworzenia przewodnika wpadł właściciel firmy oponiarskiej André, żeby promować turystykę samochodową – mówi Katarzyna Płachecka, krakowska aktywistka kulinarna. – Stworzył więc przewodnik po Francji, w którym opisywał najciekawsze restauracje, a także wskazywał miejsca, gdzie znajdują się stacje serwisowe.
Gwiazdki Michelin - co oznaczają?
Od 1926 roku, oprócz rekomendacji zaczęto przyznawać gwiazdki. Każda z nich ma znaczenie. – Jedna gwiazdka to restauracja warta uwagi. Dwie gwiazdki to miejsce z nieprzeciętną kuchnią, warte odwiedzenia – wymienia rozmówczyni Elżbiety Raczyńskiej. – Trzecia natomiast to wybitna restauracja warta specjalnej podróży.
Jak mówi prof. Jarosław Domanowski, historyk kulinariów, restauracja, która je otrzymuje, musi spełnić następujące warunki:
- niepowtarzalna jakość
- wyjątkowy smak
- wygląd i estetyka restauracji.
Inspektorzy Michelin, którzy odwiedzają restauracje anonimowo, mają obszerne ankiety, obejmujące wiele kryteriów, którym musi sprostać lokal. Między innymi biorą pod uwagę jakość obsługi, a także nowatorskie i autorskie podejście szefów kuchni do serwowanych dań, z uwzględnieniem poszanowania dla produktów.
Gwiazdki Michelin - prestiż i sława
Gwiazdka to ogromny prestiż, zaufanie i sława nie tylko dla restauracji, ale również miasta w którym lokal się znajduje. – To jest sztuka. Szef kuchni nam coś opowiada - o sobie, o smaku, o jedzeniu, o kraju, o regionie i o historii – tłumaczy prof. Jarosław Domanowski. – Jest to coś, co napędza turystów z bardzo zasobnym portfelem, którzy idą do restauracji w zasadzie nie po to, żeby się najeść. Oni tam idą, żeby coś przeżyć, żeby mieć do czynienia ze sztuką i są w stanie zapłacić za to dużo pieniędzy.
Zobacz także:
- Od opon do kulinarnych wyróżnień. Historia przewodnika Michelin
- Sposób na truskawki. Jak możemy je wykorzystać w kuchni?
W restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin zwykle nie ma menu a'la kart, tylko menu degustacyjne. – Takie menu zaczyna się od przekąski szefa kuchni. Później mamy przystawki – zdradza Katarzyna Płachecka. – Zdarza się, że są dwa dania główne. W trakcie między daniem głównym a deserem mamy intermezzo, czyli niewielkie danie, które oczyszcza kubki smakowe. Później serwowany jest deser, a nawet dwa i po nim jeszcze jakieś małe czekoladki, trufle. Taka przyjemność może trwać naprawdę długo.
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Piotr Firan, Karol Gnat
Autorka materiału reporterskiego: Elżbieta Raczyńska
Data emisji: 21.06.2023
Godzina emisji: 7.40
aw