Wielkanoc na talerzu – unikać obżarstwa i liczenia kalorii
2023-04-08, 12:04 | aktualizacja 2023-04-08, 13:04
Sałatki z majonezem, tłuste mięsa, dużo jajek i słodyczy – to wszystko zagości na naszych stołach w czasie Świąt Wielkanocnych. Zdaniem dietetyków, nie warto się przejadać, ale z drugiej strony nie ma sensu skupiać się w tym okresie na skrupulatnym liczeniu kalorii.
Jajka generalnie są zdrowe: zawierają dużo żelaza, kwasu foliowego, witaminy B i, przede wszystkim, świetnie przyswajalne białko. Najlepiej spożywać je na miękko – wtedy są najlżej strawne. Choć obwinia się je o podnoszenie poziomu cholesterolu w organizmie, jedzone z umiarem nie szkodzą. – Zdrowe osoby, które nie mają problemów sercowo-naczyniowych, spokojnie mogą zjadać jedno jajko dziennie – mówiła w Trójce dietetyczka Patrycja Wojciechowska.
Trzeba przy tym pamiętać o jajkach "ukrytych" w takich produktach, jak makaron, naleśniki czy panierka kotletów. Wegetarianie mogą sobie pozwolić na jedzenie większej liczby jajek od osób, które żywią się tłustymi mięsami czy serami.
Nieodłącznym elementem wielkanocnego menu jest w Polsce sałatka jarzynowa z dużą ilością majonezu. Gość audycji "Bed & Breakfast" radziła, aby używać go nieco mniej, łącząc na przykład z jogurtem greckim lub całkiem zastępując niskokalorycznym majonezem wegańskim.
Posłuchaj
Oczy śmieją się do jedzenia
Świąteczny czas sprzyja gromadzeniu niepotrzebnych kalorii, co powoduje, że w ciągu tych kilku dni możemy znacząco przybrać na wadze. Są jednak sposoby na to, aby ograniczyć ryzyko przejadania się. – Starajmy się jeść wolno, przeżuwajmy dokładnie każdy kęs. Bo czasami pędzimy, chcemy wszystkiego spróbować, nasze oczy śmieją się do jedzenia – radziła Patrycja Wojciechowska.
Warto też pilnować, żeby przynajmniej połowę zawartości talerza stanowiły warzywa i, oczywiście, stosować przerwy pomiędzy poszczególnymi posiłkami. Jeżeli pogoda sprzyja, można je wykorzystać na aktywny wypoczynek, taki jak rodzinny spacer czy przejażdżka rowerowa, które pozwolą nam na nowo poczuć głód.
Najważniejsze jednak, aby liczenie każdej kalorii nie zakłóciło nam radości płynącej ze świętowania. – Pamiętajmy, że Święta Wielkanocne trwają tylko dwa dni. Ważniejsze jest to, co jemy przez cały rok. Myślę, że kawałek ciasta w święta nikomu nie zaszkodzi – orzekła dietetyczka.
Posłuchaj
Czytaj też:
- Święta przy rodzinnym stole. Jak spędzić je w miłej atmosferze?
- Fleksitarianizm i sztuczne mięso – zdrowy kompromis na talerzu?
***
Audycja: Bed and breakfast
Prowadzący: Piotr Firan,
Gość: Patrycja Wojciechowska (dietetyczka)
Data emisji: 8.04.2023
Godziny emisji: 8.20, 8.34
kc