Reklama

reklama

Tosty i inne potrawy śniadaniowe. Od jakich posiłków zaczynamy nasz dzień?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Tosty i inne potrawy śniadaniowe. Od jakich posiłków zaczynamy nasz dzień?
Spożywane przez nas tosty możemy przygotować w mniej lub bardziej zdrowym wydaniuFoto: Karl Allgaeuer/Shutterstock

Jedną z najpopularniejszych potraw, które spożywamy na śniadanie, są tosty. Ten posiłek złożony z kawałków przypieczonego chleba, między którymi umieszczamy nasze ulubione składniki, obchodzi swoje święto 23 lutego. Z tej okazji sprawdziliśmy, jak przygotować zdrowe tosty, oraz jakie inne potrawy spożywamy na śniadanie – zarówno w Polsce, jak i innych krajach.

Spożywane przez nas tosty możemy przygotować w mniej lub bardziej zdrowym wydaniu. Jak mówi dietetyczka Patrycja Wojciechowska, lepsze dla naszego organizmu jest korzystanie z chleba pełnoziarnistego, a nie białego pieczywa. Jeśli chodzi o smarowidło, najzdrowszym rozwiązaniem będzie margaryna. Ekspertka podpowiada również, by do przygotowywania tostów używać tradycyjnego sera żółtego. – Najzdrowszą alternatywą, jeśli chcemy zadbać o linię, będzie ser mozzarella. To nie będzie ten klasyczny tost, ale wybrałabym właśnie ten ser, albo zwykły ser żółty – wyjaśnia gość "Pory na Trójkę".

W przypadku mięsa, które możemy dodać do tostów, najzdrowszym wyborem jest opcja zawierająca niewiele tłuszczów. Warto również dodać do przekąski warzywa. – Wiele osób je klasycznego tosta: z białym pieczywem, ewentualnie dodaje ser i trochę ketchupu. Bardzo dobrze jest dodawać trochę surowych warzyw: pomidory, sałatę albo ogórka – zachęca Patrycja Wojciechowska.

Posłuchaj

3:49
Jak przygotować zdrowe tosty? (Pora na Trójkę)
+
Dodaj do playlisty
+

 

Najczęściej czytane:

Śniadania z całego świata

Przy okazji Światowego Dnia Tosta warto sprawdzić, jak wygląda śniadanie w Polsce i innych krajach. O tym, co jedzą Amerykanie, opowiedział w "Porze na Trójkę" Jan Pachlowski, korespondent Polskiego Radia w USA. Jak mówi dziennikarz, za oceanem na stole o poranku pojawiają się tosty, jednak śniadanie w Stanach rządzi się innymi prawami niż w naszym kraju. – Typowo amerykańskie śniadanie jest obfite, bo Amerykanie jedzą inaczej niż Europejczycy. (...) W Ameryce Północnej śniadanie jest obok kolacji najważniejszym posiłkiem dnia. Musi być bardzo obfite, aby zapewnić sobie energię na cały dzień – wyjaśnia Jan Pachlowski.

Posłuchaj

6:43
Śniadanie po amerykańsku. Jakie posiłki królują za oceanem? (Pora na Trójkę)
+
Dodaj do playlisty
+

 

Wiadomo, że tosty nie są jedynym posiłkiem spożywanym na śniadanie. Od jakich potraw rozpoczynają swój dzień Polacy? Bliżej nam do słodkich francuskich posiłków czy jednak kiełbasa z cebulą dalej króluje na naszych stołach? Sprawdził to Michał Kowarski.

Posłuchaj

5:22
Nie tylko tosty, czyli co Polacy jedzą na śniadanie (Pora na Trójkę)
+
Dodaj do playlisty
+

 

W "Porze na Trójce" sprawdziliśmy również, jak wygląda śniadanie w krajach arabskich. O pierwszym posiłku w ciągu dnia opowiedziała pani Barbara, która od 30 lat mieszka w Kuwejcie. Jak wyjaśnia Polka, klasyczne arabskie śniadanie składa się z wielu składników. – Jest hummus, zatar, czyli przyprawa z mieszanych ziół, chleb maczany w oliwie. Jest też lebneh, czyli coś podobnego do naszego serka homogenizowanego – wymienia pani Barbara.

Posłuchaj

2:52
Co jedzą na śniadanie mieszkańcy Kuwejtu? (Pora na Trójkę)
+
Dodaj do playlisty
+

 

Podobnie jak w Stanach Zjednoczonych, tak również na Ukrainie śniadania są zwyczajowo obfite. Wywodzi się to z konieczności najedzenia się i zdobycia energii do ciężkiej pracy. – Kiedy ludzie mieli możliwość zjedzenia śniadania w domu, to gotowało się kaszę na mleku, mógł to być też makaron. Do tego twarożek ze śmietanką i cukrem, aby człowiek był nasycony chociaż do obiadu – wyjaśniała na antenie Programu 3 Polskiego Radia pani Tatiana. 

Posłuchaj

4:59
Śniadanie według ukraińskich zwyczajów. Co jedzą nasi sąsiedzi? (Pora na Trójkę)
+
Dodaj do playlisty
+

 

***

Tytuł audycji: Pora na Trójkę

Prowadzą: Radosław NałęczKarol Gnat

Goście: Patrycja Wojciechowska (dietetyczka), Jan Pachlowski (korespondent Polskiego Radia w Stanach Zjednoczonych), pani Barbara (Polka mieszkająca w Kuwejcie), pani Tatiana (Ukrainka mieszkająca w Polsce)

Autor materiału reporterskiego: Michał Kowarski

Data emisji: 23.02.2023

Godziny emisji: 6.21, 6.41, 7.10, 7.21, 8.10

qch

Polecane