Światowa kariera pszennego placka z pomidorami i serem, czyli jak to z pizzą było…
2023-02-09, 10:02 | aktualizacja 2023-02-09, 11:02
Pizza, jedno z narodowych dań Włochów, to nic innego jak kawałek ciasta z sosem pomidorowym i serem, wypiekany w piecu. Ta definicja to oczywiście spore uproszczenie, bo jej smak, kształt czy nawet rodzaj użytych składników różni się w zależności od regionu świata. Np. Amerykanie przerobili ją, podobnie jak inne europejskie smakołyki, na swoją modłę.
- Powszechnie za ojczyznę pizzy uważa się Włochy, jednak w wielu krajach na całym świecie prosty placek z mąki zmieszanej z wodą i drożdżami jest popularnym daniem
- Do Ameryki pizza dotarła wraz z włoskimi emigrantami. Dzisiaj jest uważana za jedną z amerykańskich „potraw narodowych”, chociaż mocno się różni od oryginału
Prawdziwa pizza tylko z Włoch…
Słowo pizza jest znane właściwie na całym świecie i na całym świecie jest ona podawana, chociaż Włosi powiedzą, że jedyna prawdziwa pochodzi z Półwyspu Apenińskiego. – Pizza jest potrawą regionalną od Alp po Sycylię, Sardynię i Apulię. Może być gruba, może być cienka, chrupiąca, miękka: każda pizza jest prawdziwa, kiedy jest zrobiona z mąki, wody i odrobiny drożdży – potwierdza Cristina Catese, restauratorka mieszkająca w Polsce.
…ale czy na pewno?
– Problem polega na tym, że nie do końca wiemy, czy pizza ma włoski rodowód. Patrzymy na pizzę głównie z perspektywy Neapolu, ta wersja obecnie jest najpopularniejsza. Jednak jeśli mówimy: Neapol, ja mam skojarzenie z Grekami, którzy założyli to miasto – mówi Bartek Kieżun, znany też jako Krakowski Makaroniarz. – To, co wiemy, to to, że słowo "pizza" pochodzi być może od łacińskiego "pincere" oznaczającego zgniatanie, spłaszczanie, rozciąganie, ale to może być też greckie "plaks" używane do opisania coś płaskiego – tłumaczy.
I wymienia przykłady podobnych potraw z całego świata. – W Katalonii znajdziesz placek, który nazywa się coca, w Polsce będzie to podpłomyk bądź proziak, jest ormiański lawasz, grecka ladenia, hiszpańska tortilla, to może być także czapati. A żeby było zabawniej, to, że traktujemy pizzę jako absolutnie wyjątkowe danie, zawdzięczamy… Amerykanom – wskazuje.
Posłuchaj
Większa, grubsza, z ananasem, czyli pizza amerykańska
– W Stanach Zjednoczonych właściwie na każdym rogu jest pizzeria albo miejsce, gdzie można kupić pizzę. I ponieważ w USA wszystko jest większe, to oczywiście pizza też jest większa – mówi Jan Pachlowski, korespondent Polskiego Radia za oceanem. – Pizza amerykańska jest przeciwieństwem włoskiej: jeśli włoska jest na cienkim cieście, to amerykańska na grubym. A ta w stanie Michigan nawet dwa razy grubszym niż gdzie indziej – wskazuje.
– O ile we Włoszech pizza jest pewnego rodzaju symbolem, w Ameryce jest po prostu fast foodem. Ulubionymi dodatkami, a może ich być naprawdę dużo, są pepperoni, ser, sos pomidorowy, ananas i bekon kanadyjski – wymienia.
Jeśli nie pizza, to hamburger lub hot dog
Amerykanie są mistrzami w przejmowaniu, wręcz zawłaszczaniu potraw z innych krajów, które później stają się ich „narodowymi” potrawami. Tak było z pizzą, którą rozpowszechnili włoscy emigranci, tak też stało się z hamburgerem i hot dogiem. – Te z kolei przywieźli emigranci z Niemiec. Obecnie szacuje się, że w USA zjada się ok. 50 miliardów burgerów rocznie! – wskazuje Jan Pachlowski. – Odbywają się też np. zawody w jedzeniu hot dogów na czas. To, wbrew pozorom, jest bardzo poważny sport. Zawody odbywają się 4 lipca, w święto narodowe, transmituje je państwowa telewizja… – opisuje.
Przeczytaj także
- Święto miłośników pizzy. Luty miesiącem włoskiego przysmaku
- Ryby (i owoce morza) mają głos!
- Barszcz czerwony: bardzo zdrowa potrawa wigilijna
- Pączki, kreple, chrusty i faworki – skąd wzięły się nazwy tłustoczwartkowych przysmaków?
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzą: Karol Gnat, Radosław Nałęcz
Autor materiału reporterskiego: Kuba Witkowski
Korespondencja: Jan Pachlowski
Data emisji: 9.02.2023
Godziny emisji: 6.47, 7.12
pr