Fernando Santos – piłkarski fachowiec z krainy dorsza
2023-01-25, 11:01 | aktualizacja 2023-01-25, 15:01
Fernando Santos został nowym selekcjonerem polskiej reprezentacji piłkarskiej. Czy dzięki temu zaczniemy jeść więcej ryb i owoców morza, które są podstawą kuchni jego rodzinnej Portugalii?
Po kilku tygodniach spekulacji i niepewności we wtorek prezes PZPN Cezary Kulesza oficjalnie zaprezentował nowego selekcjonera reprezentacji Polski. Został nim 68-letni Fernando Santos, który ma w trenerskim CV m.in. mistrzostwo Europy wywalczone w 2016 roku z drużyną Portugalii. Swą ojczystą reprezentację prowadził do ubiegłorocznego mundialu w Katarze.
Kontrakt Portugalczyka obowiązuje aż do 2026 roku, a jego najbliższym celem numer jeden jest awans na Euro 2024 w Niemczech. – Chcę wygrać wszystko, nie przyjechałem tutaj, by przegrywać. Nie lubię słowa "porażka", nie akceptuję go – mówił Santos podczas konferencji prasowej na stadionie PGE Narodowy. Nowy selekcjoner zapowiedział, że wraz z rodziną przeprowadzi się do Warszawy, aby być jak najbliżej spraw związanych z polską piłką nożną. Chce też zacząć uczyć się języka polskiego.
Futbol i owoce morza
Kibice liczą na to, że Fernando Santos zdoła podnieść nasz futbol na wyższy poziom. Natomiast właściciele restauracji serwujących portugalską kuchnię mają nadzieję, że za sukcesami piłkarzy pod wodzą nowego trenera pójdzie zainteresowanie Polaków jedzeniem rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Jeden z takich lokali prowadzi w stolicy polsko-portugalskie małżeństwo Małgorzata Jaworska i Diogo Brito. Opowiedzieli oni w Trójce o specjałach portugalskiej kuchni, do których należą zupa caldo verde, dania z owoców morza oraz bacalhau – portugalska potrawa narodowa na bazie dorsza.
Diogo stwierdził, że jest bardzo dumny z faktu, że jego rodak został selekcjonerem polskiej reprezentacji piłkarskiej. – To bardzo dobry człowiek i bardzo dobry trener, według mnie jeden z najlepszych w Portugalii – powiedział gość "Pory na Trójkę".
Posłuchaj
Czytaj też:
- "Król futbolu". Wspomnienie Edsona Arantesa do Nascimento - Pelego
- Fenomen sztuki i kultury portugalskiej. Na czym polega?
***
Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Karol Gnat
Goście: Małgorzata Jaworska i Diogo Brito (właściciele portugalskiej restauracji w Warszawie)
Data emisji: 25.01.2023
Godziny emisji: 7.10
kc