Ukraińskie smaki w zamian za datek. W Łańcucie powstał kulinarny e-book z ukraińskimi przepisami
2022-04-14, 08:04 | aktualizacja 2022-04-15, 21:04
Pewnej niedzieli przed kościołem w Łańcucie, na Podkarpaciu, stanęły kwestujące uchodźczynie z Ukrainy, które za datek na rzecz rodaków w ogarniętym wojną kraju dawały słoik z ugotowanym przez siebie barszczem. Akcja z powodzeniem trwała przez następne tygodnie, a jej upamiętnieniem jest kulinarny e-book z ukraińskimi przepisami. Zebrane dzięki niemu fundusze również zostaną przekazane na wsparcie poszkodowanych przez wojnę na Ukrainie.
Od kwestowania pod kościołem do e-booka z ukraińskimi przepisami
Pomoc Ukraińcom w Polsce przybiera różne formy. W Łańcucie, na Podkarpaciu, gdzie schronienie znalazło kilkuset uchodźców, powstał e-book z ukraińskimi przepisami świątecznymi i wiosennymi. Dochód z jego sprzedaży zostanie w całości przekazany na rzecz Ukrainy.
Jednak przed pomysłem na książkę pojawiła się idea dzielenia się ukraińskimi smakami w zamian za datek. – Powstał pomysł, by wspólnie z dziewczynami z Ukrainy ugotować barszcz. 120 litrów zniknęło w okamgnieniu – cieszy się Magdalena Kapuścińska, dziennikarka, właścicielka firmy "Rzecz o Książce" oraz pomysłodawczyni e-booka zatytułowanego "Zaczęło się od barszczu. Historia przyjaźni ukraińsko-łańcuckiej kuchnią pisana".
Barszcz był sprzedawany po niedzielnej mszy. W kolejce ustawili się wszyscy parafianie. Ukrainki kwestowały na rzecz swojej ojczyzny, a w zamian za złożenie datku dawały łańcucianom słoik barszczu. Podobnie było w następnych tygodniach z innymi ukraińskimi przysmakami – pierogami, naleśnikami i pielmieniami.
– Zebrana kwota zawsze sięgała 5 tys., a czasem ok. 7 tys. zł. To duże zastrzyki gotówki. Widać, że ludzie mają otwarte serca, chcą pomoc innym i przy okazji posmakować trochę kuchni ukraińskiej – mówi Magdalena Kapuścińska.
- Barszcz ukraiński - historia narodowej potrawy Ukrainy
- Branża gastronomiczna wspiera Ukrainę
- Smakowita Ukraina i kraje Kaukazu
"Zaczęło się od barszczu. Historia przyjaźni ukraińsko-łańcuckiej kuchnią pisana"
Książka "Zaczęło się od barszczu. Historia przyjaźni ukraińsko-łańcuckiej kuchnią pisana" jest ukoronowaniem tej wspólnej polsko-ukraińskiej inicjatywy. – Książka jest upamiętnieniem tego wszystkiego, co się tutaj działo. Chcemy, żeby ta wojna jak najszybciej się skończyła i żeby każdy mógł wrócić do siebie, ale stworzyliśmy prawdziwą wspólnotę przyjaźni, a czasem nawet rodziny. Dlatego chcieliśmy, żeby to przetrwało – podsumowuje pomysłodawczyni.
E-book "Zaczęło się od barszczu. Historia przyjaźni ukraińsko-łańcuckiej kuchnią pisana" można znaleźć na stronie internetowej firmy "Rzecz o Książce". Cały dochód uzyskany ze sprzedaży zostanie przekazany na pomoc dla Ukrainy.
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Tomasz Miara
Autorka materiału reporterskiego: Iwona Piętak
Data emisji: 14.04.2022
Godzina emisji: 8.11
kr