Święto miłośników pizzy. Luty miesiącem włoskiego przysmaku
2022-02-04, 07:02 | aktualizacja 2022-02-04, 20:02
Prawdziwa włoska pizza często różni się od tej przygotowywanej w naszych domach. Niezależnie od sposobu podania, miłośników przysmaku nie brakuje na całym świecie. Dlaczego wielu uwielbia pizzę? Jak zdobyła serca najbardziej wymagających? Jaka jest jej historia?
– Pizza włoska wzięła się z biedy. To wtedy powstał placek z mąki, drożdży i oliwy. Na początku był serwowany zupełnie suchy, bez dodatków. Po jakimś czasie we Włoszech pojawiły się pomidory. Warto tutaj dodać, że początkowo uważane były za roślinę trującą. Hodowano ją wówczas jedynie jako ozdobę. Z czasem okazało się, że pomidory są smaczne i nie trują. Zaczęto je więc dodawać do placka. Kolejnym składnikiem była mozzarella – opowiadała pani Agnieszka, znawca kuchni włoskiej.
Na cześć królowej
– Pierwszą, najbardziej znaną na całym świecie pizzą była Margherita. Powstała ona w Neapolu. Historia mówi, że pewnego dnia do jednej z pierwszych pizzerii zawitała królowa Włoch, Margherita. Zażyczyła sobie danie, o którym wiele słyszała. Chciała spróbować przysmaku ludzi biednych – usłyszeliśmy w audycji "Pora na Trójkę".
– Kucharz chciał zachwycić królową, dlatego wymyślił dla niej danie w kolorze flagi kraju. Na cieście znalazły się pomidory, mozzarella i bazylia. Została ona ulubioną pizzą królowej, którą potem nazwano na jej cześć – dodała ekspert.
Przysmaki regionalne
– Każdy region ma swoje dodatki i rodzaje pizzy, które sławią ten fragment Włoch na cały świat. Wybierając się na wyprawę, warto znać te najbardziej typowe z nich. Jedną z najstarszych jest Marinara. Serwuje się ją bez sera, jedynie z przyprawami. W niektórych regionach jest to czosnek i oregano – podsumowała, zachęcając do kulinarnych odkryć.
Czytaj także:
- Co jedzą dzieci, kiedy dorośli nie patrzą? Nawyki żywieniowe najmłodszych
- Nawyki żywieniowe w pandemii. "Zaczęliśmy szanować jedzenie"
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Łukasz Sobolewski
Autorka materiału reporterskiego: Joanna Merecka-Łotysz
Data emisji: 4.02.2022
Godzina emisji: 6.50
zch