Wrogość i agresja. Skłonności wynikają ze źle dobranej diety
2021-12-16, 13:12 | aktualizacja 2021-12-16, 15:12
Wrogość i agresja są uzależniona od niedożywionego mózgu. Za braki odpowiada współczesna dieta, która w większości opiera się na produktach wysokoprzetworzonych. Jakie nawyki żywieniowe warto w sobie wykształcić? O czym pamiętać i na co zwracać uwagę?
Głód bierze się z niedoboru mikroelementów w diecie. Deficyt odczuwa również nasz układ nerwowy. Długotrwała, źle zbilansowana dieta może wpływać na pogorszenie samopoczucia i wystąpienie dolegliwości typowych dla chorób układu nerwowego, takich jak depresja czy nerwica.
– Jestem daleka od tego, żeby uważać, że dieta sama w sobie może być lekiem na agresję, bez żadnego wsparcia. Z pewnością jest jednak ważnym czynnikiem. Wiemy, że dieta ma wpływ na pojawienie się cukrzycy, otyłości i jest ważna w leczeniu nadciśnienia. Coraz więcej mówi się również, że ma istotny wpływ na nasz układ nerwowy. Gdy jesteśmy chorzy i prowadzimy leczenie lub profilaktykę, wartości, które dostarczamy do organizmu, są bardzo istotne. Warto zwrócić więc na nie szczególną uwagę – mówiła Ann Redler, psychodietetyk.
Wpływ diety na zdrowie psychiczne
– Depresja i jej pojawianie się, jest skutkiem nie tylko tego, co spożywamy. Jest to jednak jedna ze składowych. Czujemy się dobrze, mamy dobrą pracę i wydaje nam się, że w naszym życiu wszystko jest w porządku. Czasem zapominamy jednak o posiłkach. Pamiętajmy, że serotonina musi być z czegoś wytworzona. Nie chodzi tylko o samopoczucie, ale też o inne czynniki, takie jak na przykład problemy z zasypianiem. Pęd codzienności wpływa na nasze wybory żywieniowe. Sięgamy po mało wartościowe posiłki ponieważ towarzyszy nam pośpiech – tłumaczyła podczas rozmowy.
Zdrowe nawyki
– Jeśli mamy możliwości czasowe, warto sięgać po nieprzetworzone produkty. Na układ nerwowy i samopoczucie dobrze wpływają witaminy z grupy B. Znaleźć możemy je w ciemnym pieczywie, ryżu i makaronie oraz w kaszach. Pamiętajmy również o roślinach strączkowych i regularnym piciu wody – apelowała. – Nie powinniśmy pić też zbyt dużo kawy. Pomiędzy kolejnymi filiżankami, powinniśmy nawodnić się, najlepiej czystą wodą – dodała.
Posłuchaj
***
Tytuł audycji: Trójka do trzeciej
Prowadzi: Mateusz Drozda
Gość: Ann Redler (psychodietetyk)
Data emisji: 16.12.2021
Godzina emisji: 13.19
zch