Dobre, nie za słodkie. Dziś obchodzimy Dzień Ciasta
2021-11-26, 09:11 | aktualizacja 2021-11-26, 22:11
Ląduje na naszych stołach w dni urodzin (przyozdobione świeczkami), dni imienin, w święta, a często zupełnie bez okazji. 26 listopada to National Cake Day, czyli Dzień Ciasta. Jakie wyroby cukiernicze zjadamy najchętniej i jakie cechy powinna posiadać osoba, która przygotuje idealny, pyszny wypiek?
Ciasta tradycyjne kontra nowoczesne
Wielbicieli ciast możemy podzielić na zwolenników tradycji, czyli serników, makowców, szarlotek, oraz tych, którzy gustują w nowościach, do których można zaliczyć tiramisu, bezę, velvet cake (tort o intensywnie bordowych blatach) czy naked cake (ciasto, na którym celowo zostawia się odkryte wszystkie warstwy).
– Kiedyś tradycją były cięższe kremowe ciasta na maśle, na margarynie, na jajkach. Dzisiaj robi się ciasta delikatne, które są lżejsze i smaczniejsze – mówi właściciel cukierni Ryszard Radzikowski.
– Był taki moment, że klasyka nie sprzedawała się dobrze. Nie produkowano ciast takich jak sernik krakowski czy ciastka ponczowe. Tego nie było, ponieważ wszyscy chcieli czegoś nowego – wspomina zatrudniona w cukierni Joanna Morzycka.
Posłuchaj
Stal i silikon
Podobnie jak przepisy na ciasto, zmienia się także technologia potrzebna do jego przyrządzenia. Współcześnie miłośnicy i miłośniczki wypieków porzucają tradycyjne tortownice na rzecz bardziej nowoczesnych akcesoriów.
– Wciąż najpopularniejsze są blachy wykonane ze stali. W większości są pokrywane różnymi warstwami nieprzywierającymi – od wytrzymałych powłok granitowych do ceramicznych. Są też formy wykonane z silikonu odpornego na wysokie temperatury – wymienia Jacek Koch posiadający firmę oferującą produkty kuchenne.
Serce do wypieków
By przyrządzić pyszne ciasto, potrzeba czasu, dobrego przepisu i konkretnych cech charakteru. Przede wszystkim jednak trzeba mieć do tego serce. – Najgorzej, jeżeli ktoś jest rozkojarzony i robi, bo musi – stwierdza Ryszard Radzikowski. Joanna Morzycka dodaje: – Jest to zajęcie, które zmniejsza stres, pomaga oderwać myśli od prozy życia. Efekty to piękny zapach w domu, niezły smak i świadomość, że zrobiło się coś dla siebie i swojej rodziny.
Jak wygląda praca Cukiernika/GastroWiedza pl
***
Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Łukasz Sobolewski
Autor materiału reporterskiego: Przemysław Cięgotura
Data emisji: 26.11.2021
Godzina emisji: 7.14
kr