Jakość polskiego miodu pod kontrolą. Powstało urządzenie kontrolujące pszczele produkty

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jakość polskiego miodu pod kontrolą. Powstało urządzenie kontrolujące pszczele produkty
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/kosolovskyy

Naukowcy z Uniwersytetu Marii-Curie Skłodowskiej w Lublinie opracowali urządzenie, które umożliwia analizę pszczelego wosku. Chodzi o wykrywanie zafałszowanych próbek. Analizator ma wejść na rynek i do produkcji. To urządzenie, które znacząco wpłynie na jakość nie tylko polskiego wosku i miodu.

– Urządzenie mierzy właściwości wosku pszczelego. Mamy mnóstwo wzorców pobranych od pszczelarzy. Dzięki temu mogliśmy wyskalować urządzenie i samodzielnie dokonać manipulacji przy wosku, czyli dodawać różne dodatki – wyjaśnił profesor Mariusz Gagoś, współautor urządzenia z Uniwersytetu Marii-Curie Skłodowskiej w Lublinie.

Posłuchaj

3:20
Jakość pszczelich produktów pod kontrolą (Zapraszamy na weekend)
+
Dodaj do playlisty
+

 

Wosk i jego zastosowanie

 Pszczeli wosk kojarzy się ludziom ze świeczkami i akcesoriami zapachowymi. To jednak niejedyne jego zastosowanie. Jest on doskonałym materiałem, który daje rodzinie pszczelej możliwość przetrwania. Pszczoły same wytwarzają wosk. Wystarczy, że będą jadły miód. Z około czterech kilogramów zjedzonego przez nie miodu, są w stanie wypocić kilogram wosku – powiedział. 

 By wosk stracił swoje właściwości, wystarczy dorzucić do niego trochę parafiny czy stearyny. Kilogram czystego wosku możemy sprzedać za około 40 złotych. Jeśli dorzucimy do niego kilogram parafiny, która kosztuje niecałe dwa złote, jesteśmy o kilkadziesiąt złotych do przodu. Ludzie nie robią tego złośliwie. Kierują nimi względy finansowe i chęć zysku  zaznaczył. 

Jakość wosku w Polsce

 Jest coraz gorzej i nie wiem, jak to się skończy. Wystarczy, że w łańcuchu jedna osoba knuje, a kłopoty mogą być ogromne. Pszczelarz, który nieświadomie zakupi zły materiał i poda do ula, poniesie ogromne straty. Pszczoły zbudują niezbędną infrastrukturę w ulu, która pod wpływem ciężaru nektaru się zawali, a cały miód będzie lał się na ziemię  mówił. 

 Co więcej, zauważyliśmy, że po kontakcie miodu ze stearyną zachodzą w produkcie zmiany spektralne. Oznacza to, że być może kwasowa natura stearyny powoduje, że pewne składniki miodu nie zachowują się właściwie i mogą wcześniej ulegać uszkodzeniu  dodał. 

Wosk pszczeli / Pasieka Miodowa Dolina

***

Tytuł audycji: Zapraszamy na weekend
Prowadzi: Tomasz Miara
Autor materiału reporterskiego: Filip Karman (Polskie Radio Lublin)
Data emisji: 6.11.2021
Godzina emisji: 6.15

zch

Polecane