Reklama

reklama

Co jadł Pan Tadeusz? "Europejski Festiwal Smaku"

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Co jadł Pan Tadeusz? "Europejski Festiwal Smaku"
zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Fanfo

4 września w Lublinie rozpocznie się Europejski Festiwal Smaku. Wydarzenie jest okazją do zapoznania się między innymi z kuchnią staropolską. W ramach festiwalu pojawią się przysmaki Adama Mickiewicza, a także dania, które na kartach poematu spożywał Pan Tadeusz.

– Do niedawna mogliśmy jedynie przypuszczać, co jadało się w tamtym okresie. W tym roku, nakładem Muzeum Pałacu Jana III Sobieskiego w Wilanowie, ukazała się niezwykła księga kucharska. Wydawnictwo zawiera tysiąc rękopiśmiennych przepisów. Wśród nich znajdują się również te, z których korzystał Adam Mickiewicz. Należy zaznaczyć, że poza tym, że był świetnym poetą, uwielbiał kuchnię. W kuferku, z którym podróżował, zawsze miał ze sobą starą książkę kucharka, która nie miała już nawet stron tytułowych. To z niej ułożył ucztę w Soplicowie. Była to kuchnia, która następowała po tej barokowej, pełnej niezwykłych konceptów – mówił Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny festiwalu.


Posłuchaj

6:41
Co jadał Adam Mickiewicz i Cyprian Kamil Norwid? Sekrety dawnej kuchni (Trójka do trzeciej)
+
Dodaj do playlisty
+

 

Kuchnia dawna

– Mickiewicz postanowił interpretować wspomnianą książkę kucharską po swojemu. Romantyzm uprościł przepisy, nadał im czaru i uroku. Na stole zaczęły pojawić się chociażby dobre ryby. To była przemiana wysublimowanej kuchni w prostą, zawierającą elementy ludowe, co można zaobserwować w zielnikach i przyprawach. Nowe dania nawiązywały do kuchni naturalnej, prostej i bardzo kobiecej. Zresztą po Mickiewiczu, autorami wszystkich książek kucharskich były właśnie kobiety – wyjaśnił gość "Trójki przed południem".

EUROPEJSKI FESTIWAL SMAKU 2020 / FestiwalSmakuLublin

Festiwal

– Ideą festiwalu jest interpretowanie zarówno przepisów ze starej książki kucharskiej, jak też odtwarzanie dań współczesnych Adamowi Mickiewiczowie czy Cyprianowi Norwidowi. Większość z tych potraw gotowana była na żywym ogniu. My też przyrządzimy je w taki sposób. W początku września zapraszamy na teren Muzeum Wsi Lubelskiej. Pojawią się tam wyśmienici kucharze i uczestnicy konkursu. To bardzo prestiżowe wydarzenie, w którym udział wezmą osoby z całego świata. Będą miały okazję wykazania się i ugotowania dania według kanonów romantycznych. Ten festiwal to okazja do zapoznania się z tradycyjnymi smakami i nauczenia sztuki dawnego gotowania – zaprosił dyrektor artystyczny. 

***

Tytuł audycji: Trójka do trzeciej
Prowadzi:  Piotr Firan
Gość: Waldemar Sulisz (dyrektor artystyczny Europejskiego Festiwalu Smaku)
Data emisji: 27.08.2021
Godzina emisji: 13.15

zch

Polecane