Maliny. Co warto o nich wiedzieć?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Maliny. Co warto o nich wiedzieć?
Ceny skupu malin w Polsce powoli rosną.Foto: Shutterstock.com/Draw05

Polska to malinowa potęga! Jak wynika z danych Międzynarodowej Organizacji Producentów Malin, co piąta malina na światowym rynku pochodzi z Polski. Nawet wysokie ceny nie odstraszają fanów tych owoców, które posiadają wiele prozdrowotnych właściwości.

Z czego wynika wysoka cena malin? – Są bardzo kapryśne, zależne od warunków pogodowych, szybko pleśnieją. Gdy jest za gorąco, opadają z krzaków i się obijają. Wymagający jest też ich transport. To właśnie cena za te wszystkie trudy, które musi ponieść ktoś, kto uprawia maliny – mówi Sylwia Majcher, autorka bloga kulinarnego.


Posłuchaj

3:31
Maliny – drogie, ale warte swojej ceny (Pora na Trójkę)
+
Dodaj do playlisty
+

 

– 100 gramów malin to tylko lub aż 52 kalorie – podkreśla Małgorzata Stanior, dietetyk kliniczny. – To skarbnica, mikro- i makroelementów oraz witamin, przede wszystkim A, E, K oraz cynku i fosforu, ale także żelaza czy kwasu foliowego. Rewelacyjny owoc dla osób, które cierpią na anemię, ale także dla tych, którzy się odchudzają, ponieważ maliny zawierają pektyny pęczniejące w organizmie pod wpływem wody i dające uczucie sytości – dodaje.

Maliny - właściwości, walory, kalorie / Dorota Kamińska

Jak warto wykorzystać maliny? – Świetnie nadają się do mięs, są genialną bazą rozmaitych sosów. Wątróbka z sosem malinowym – to powracający od kilku lat hit! Tak jak robi się sosy na bazie wina, tak też można zrobić sosy na bazie malin. Odrobinę dosłodzone miodem czy oliwą balsamiczną zupełnie inaczej smakują i nadają daniu wyjątkowy charakter – przekonuje Sylwia Majcher.

***

Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzi: Michał Kirmuć
Autor materiału reporterskiego: Paweł Turski
Data emisji: 07.07.2021
Godzina emisji: 06.16

mk

Polecane