Tłuszcz, słodycze i nikotyna święcą triumfy w pandemii

Jemy więcej tłustych potraw i słodyczy, śpimy za długo i częściej palimy papierosy – takie niewesołe wnioski płyną z badań naukowców Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, którzy sprawdzili, jak zmieniły się nawyki Polaków od marca 2020 roku. Na szczęście są też pozytywne zmiany.

Tłuszcz, słodycze i nikotyna święcą triumfy w pandemii

Zdjęcie ilustracyjne

Foto: Shutterstock / saltodemata

Ogłoszona wiosną ubiegłego roku pandemia koronawirusa spowodowała, że znacznie więcej czasu, niż wcześniej, spędzaliśmy w domach. Przymusowe zamknięcie we własnych czterech ścianach odbija się negatywnie na psychice. – Czujemy rodzaj pustki, znużenia. Mamy pragnienie zaspokojenia negatywnych emocji poprzez zjedzenie czegoś słodkiego. Często zaglądamy do lodówki, choć tak naprawdę nie jesteśmy głodni, ale coś byśmy ze sobą zrobili – tłumaczy Katarzyna Wolnicka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

W efekcie takiego podjadania statystyczny Polak od rozpoczęcia pandemii przytył o 3-4 kilogramy, a w jego organizmie przybyło groźnych substancji. – Trzeba powiedzieć o wzroście spożycia tłuszczów ogółem i nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sacharozy, wchodzących w skład ciast i ciasteczek – alarmuje doktor Iwona Traczyk z Zakładu Żywienia Człowieka WUM. Pani doktor ma zresztą więcej hiobowych wieści: – Wzrosła także liczba osób, które palą papierosy i takich, które w dni weekendowe śpią więcej niż 9 godzin. Nastąpiło, można powiedzieć, takie rozleniwienie.


Złe nawyki czasu pandemii (Trójka do trzeciej)
3:56
+
Dodaj do playlisty
+

 

Efektem pandemicznego lenistwa jest też spadek aktywności fizycznej wśród naszych rodaków. A wystarczyłoby wziąć przykład z Marka Jędrycha, prezesa Polskiego Związku Lekkiej Atletyki, który nawet bez specjalistycznego sprzętu do treningów potrafi zadbać o sprawność swego ciała. – Ja kombinuję na przykład w ten sposób, że jak usypiam jednego z moich synków, to na dywanie robię sobie ćwiczenia stabilizacyjne albo jakieś rozciąganie. Czasem korzystam też z takich zestawów, które są w internecie, to mnie dodatkowo motywuje – mówi Jędrych.

Wśród wielu niekorzystnych zmian w trybie życia Polaków w ostatnich kilkunastu miesiącach, są też i takie, które należy pochwalić. Chodzi na przykład o wzrost spożycia mikro- i makroelementów, takich jak wapń czy magnez oraz witamin C i E. – To może świadczyć o tym, że ludzie w pandemii zaczęli zastanawiać się, jak się zabezpieczyć przed zachorowaniem – podejrzewa doktor Iwona Traczyk.

*** 

Tytuł audycji: Trójka do trzeciej
Autor: Piotr Łodej
Autorka materiału reporterskiego: Monika Suszek
Data emisji: 24.06.2021
Godzina emisji: 11.19

kc

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.