Rośliny hodowane w roztworze wodnym. Czy to przyszłość dla rolnictwa?
2021-03-26, 16:03 | aktualizacja 2021-03-29, 07:03
Naukowcy pracują nad nową metodą uprawy warzyw i owoców. Rośliny mają być hodowane w pomieszczeniach w roztworze wodnym. Zamiast słońca, światła mają dostarczać im specjalne lampy. Czy hydroponika zdominuje tradycyjne rolnictwo?
Rolnictwo hydroponiczne, czyli tak zwane uprawy kontenerowe to nowy pomysł naukowców na odciążenie ziemi i wyżywienie ludzkości. Jak szacuje ONZ, do 2050 roku na świecie ma żyć około dziesięciu miliardów osób. Czy nowa metoda przyczyni się do poprawy jakości życia?
Posłuchaj
Alternatywa dla tradycyjnego rolnictwa?
– Zastosowanie hydroponiki daje szanse rozwoju pewnym grupom odbiorców. Mam tutaj na myśli hobbystów czy osoby, które chciałyby uprawiać własne warzywa, ale nie mają na to miejsca lub mieszkają w rejonach, gdzie dominują nieurodzajne gleby. Rolnictwo kontenerowe nie zawsze może być jednak alternatywą dla tradycyjnego. Warto wspomnieć, że nowy sposób uprawy wymaga dostępu do energii elektrycznej i wody – mówi profesor Tomasz Zaleski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. – Są takie warzywa i owoce, które nie nadają się do uprawy w sposób kontenerowy. Ma to swoje uzasadnienie głównie w aspekcie biznesowym. Patrząc na rolnictwo w ten sposób, należy obliczyć zyski. Hydroponika na polskim rynku to przede wszystkim wizja zabezpieczenia dużych miast i aglomeracji oraz zapewnienie ich mieszkańcom dostępu do świeżej żywności. Dobrym przykładem mogą być rośliny o krótkim czasie uprawy, takie jak sałata, kiełki czy przyprawy. Hodowanie ich blisko miasta da zyski zarówno konsumentom, jak i hodowcom – wyjaśnia profesor.
#4 Hydroponika – Uprawa pomidorów w hydroponice / Hydroponika Bez Ogródek
Szansa na poprawę jakości
– Należy przyjrzeć się produktom, które uzyskują wysokie ceny na rynku. Wspomniana sałata w okresie okołozimowym nie pochodzi z rodzimej produkcji. Ponosimy w związku z tym ogromny koszt środowiskowy w postaci ceny transportu i produkcji dwutlenku węgla. Gdybyśmy mogli wytwarzać ją blisko konsumenta, ten koszt byłby nieporównywalnie niższy, a klienci sklepów otrzymywaliby świeżo zerwany produkt w atrakcyjnej cenie. Jeśli warzywa są dobrze uprawiane w systemie hydroponicznym, smakują dokładnie tak samo jak te hodowane tradycyjnymi metodami – zapewnia doktor Anna Kołton z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Hydroponika – wstęp do uprawy bezglebowej / OGRÓDEK Majsterkowicza
Naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego pracują nad projektem, który umożliwiłby uprawę roślin na biegunie północnym. W tym celu do stacji badawczej Polskiej Akademii Nauk planują wysłać specjalnie przygotowany kontener. Warto dodać, że uprawy bezglebowe funkcjonują już w części afrykańskich państw, m.in. w Kenii, Rwandzie, Tanzanii, Somalii czy Ugandzie.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki
Prowadzi: Karol Gnat
Autorka materiału reporterskiego: Joanna Gąska
Data emisji: 26.03.2021
Godzina emisji: 16.48
zch