Polskie naczynia z otrębów to przyszłość

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Polskie naczynia z otrębów to przyszłość
Zdjęcie ilustracyjneFoto: FotoHelin/Shutterstock

Dyrektywą Unii Europejskiej od lipca tego roku zostaną ze sprzedaży całkowicie wycofane plastikowe słomki, jednorazowe plastikowe widelce oraz talerze. Chodzi oczywiście o walkę z zaśmiecaniem naszej planety. A w Polsce już są produkowane biodegradowalne talerze.


sklep zakupy warzywa 1200.jpg
Jedzenie mięsa a środowisko. Jak się odżywiać, żeby nie szkodzić?

Posłuchaj

2:26
Polskie naczynia z otrębów alternatywą dla plastikowych jednorazówek (Pora na Trójkę)
+
Dodaj do playlisty
+

– Nasze talerze rozkładają się w przeciągu 30 dni, tymczasem dla plastikowych jednorazówek ten czas wynosi ok. 1000 lat. Korzyść jest więc bezdyskusyjna – wskazuje Małgorzata Then, prezes firmy Bioterm produkującej jednorazowe talerze z otrębów pszennych. – Nawet wyrzucony w lesie, taki talerz z otrębów po miesiącu zniknie. Albo wcześniej zostanie zjedzony przez jakieś zwierzę – tłumaczy.

Papier czy plastik/YouTube Nauka. To lubię


Oczywiście, takie naczynie mógłby zjeść również człowiek. Nie zaszkodzi mu, jednak żadnych właściwości odżywczych nie posiada, to w końcu są jedynie sprasowane otręby pszenne. – Chociaż we wszystkich musli czy tego typu batonach również są otręby – dodaje pani prezes.

Taki talerz nie wytrzyma kilkugodzinnego przetrzymywania potrawy, gdyż po prostu rozmięknie, jednak jako jednorazówka do szybkiego użycia sprawdza się doskonale. Jego smak jest neutralny, więc nie wpływa na serwowane na nim potrawy.

Barbara Wrońska & Młoda Orkiestra Nowego Teatru – Plastik/YouTube KayaxTV


*** 

Tytuł audycji: Pora na Trójkę
Prowadzą: Łukasz Ciechański
Autor materiału reporterskiego: Józef Niewiarowski
Data emisji: 5.01.2021
Godzina emisji: 7.42

pr

Polecane