Ale cymes! Poznajmy kuchnię żydowską
2020-11-14, 08:11 | aktualizacja 2020-11-16, 07:11
W czasie pandemii wiele muzeów przeniosło swoją działalność do internetu. Organizują wirtualne zwiedzanie wystaw, spotkania z twórcami i specjalistami, różnego rodzaju prelekcje i wykłady w sieci. Tak też się dzieje w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin.
Pracownicy Polin przygotowali dla wszystkich chętnych serię webinarów, które odbywać się będą co tydzień. Ich tematyka jest bardzo różna, a cel jeden: przybliżyć żydowską codzienność i kulturę. W niedzielę 15 listopada zapraszają do kuchni.
Posłuchaj
– Katarzyna Jankowska, jedna z naszych przewodniczek, poprowadzi spotkanie kulinarne "Ale cymes!". To nie jest klasyczny webinar: jest to rozmowa, przybliżenie tego, czym jest kuchnia żydowska w ogóle, jak ją definiujemy. Skąd się wzięły bajgle, czym jest chałka, czym jest cymes, jak pachnie szabat, jak ma się koszer do wegetarianizmu – tłumaczy Dagmara Mańka-Wizor z działu edukacji Muzeum Polin.
Żydowska kuchnia z POLIN: Haman Tasche mamy Estery/YouTube Muzeum POLIN
Katarzyna Jankowska opowie, skąd się biorą przeróżne potrawy, ale też przedstawi je w szerszym kontekście, np. jak wpływa na nie religia? Ale to nie wszystko, gdyż na te wszystkie przepisy religijne nakłada się oczywiście, jak wszędzie, tradycja. – Czyli w zależności od tego, z jakiego rejonu są Żydzi, w jakim rejonie przebywają, jakich mają sąsiadów, tak zmieniają się te potrawy – dodaje Dagmara Mańka-Wizor.
Żydowska kuchnia z POLIN: Czulent/YouTube Muzeum POLIN
***
Tytuł audycji: Zapraszamy na weekend
Prowadzi: Agnieszka Furtak-Bilnik
Autorka materiału reporterskiego: Wioletta Myszkowska
Data emisji: 14.11.2020
Godziny emisji: 07.42
pr