Ale cymes! Poznajmy kuchnię żydowską

W czasie pandemii wiele muzeów przeniosło swoją działalność do internetu. Organizują wirtualne zwiedzanie wystaw, spotkania z twórcami i specjalistami, różnego rodzaju prelekcje i wykłady w sieci. Tak też się dzieje w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin.

Ale cymes! Poznajmy kuchnię żydowską

Zdj. ilustracyjne

Foto: Shutterstock/Nailya Yakubova


Rogale św. Marcina 1200.jpg
Rogal świętomarciński musi trzymać fason!

Pracownicy Polin przygotowali dla wszystkich chętnych serię webinarów, które odbywać się będą co tydzień. Ich tematyka jest bardzo różna, a cel jeden: przybliżyć żydowską codzienność i kulturę. W niedzielę 15 listopada zapraszają do kuchni.


Poznaj żydowską kuchnię (Zapraszamy na weekend/Trójka)
3:03
+
Dodaj do playlisty
+

– Katarzyna Jankowska, jedna z naszych przewodniczek, poprowadzi spotkanie kulinarne "Ale cymes!". To nie jest klasyczny webinar: jest to rozmowa, przybliżenie tego, czym jest kuchnia żydowska w ogóle, jak ją definiujemy. Skąd się wzięły bajgle, czym jest chałka, czym jest cymes, jak pachnie szabat, jak ma się koszer do wegetarianizmu – tłumaczy Dagmara Mańka-Wizor z działu edukacji Muzeum Polin.

Żydowska kuchnia z POLIN: Haman Tasche mamy Estery/YouTube Muzeum POLIN


Katarzyna Jankowska opowie, skąd się biorą przeróżne potrawy, ale też przedstawi je w szerszym kontekście, np. jak wpływa na nie religia? Ale to nie wszystko, gdyż na te wszystkie przepisy religijne nakłada się oczywiście, jak wszędzie, tradycja. – Czyli w zależności od tego, z jakiego rejonu są Żydzi, w jakim rejonie przebywają, jakich mają sąsiadów, tak zmieniają się te potrawy – dodaje Dagmara Mańka-Wizor.

Żydowska kuchnia z POLIN: Czulent/YouTube Muzeum POLIN

***

Tytuł audycji: Zapraszamy na weekend 
Prowadzi: Agnieszka Furtak-Bilnik
Autorka materiału reporterskiego: Wioletta Myszkowska
Data emisji: 14.11.2020
Godziny emisji: 07.42

pr

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.