Sezon na dynie rozpoczęty!
Jest ich 20 odmian, w różnych kształtach, wielkościach i kolorach: m.in. hokkaido, karaibski muskat, amazonka, makarononowa, czy dynamite. Dynie są bardzo zdrowe – dosłownie nafaszerowane witaminami i minerałami.
Dynia, to warzywo, które zdecydowanie urozmaici jesienną kuchnię
Foto: Milenie/Shutterstock
To już oficjalna wiadomość – zaczęła się jesień. Tym samym zaczął się także sezon dyniowy. Nazywana królową jesiennych warzyw, dynia jest prawdziwą bombą witaminową i mineralną: znajdziemy w niej witaminy A, B, C, E i K oraz wapń, żelazo, fosfor, cynk, sód i potas. Nic, tylko siadać i jeść!
Wszyscy są zgodni, że najlepsze są pomarańczowe dynie hokkaido, które doskonale sprawdzają się zarówno jako zupa-krem czy pokrojone w kostkę do słoiczków w zalewie słodko-kwaśnej. – Nie wymaga obierania: pieczemy ją razem ze skorupą i razem ze skorupą blendujemy na zupę-krem – radzi kucharz Kuba Korczak.
Minta przestawia: dynie w Gospodarstwie Majlertów/YouTube Żywiciele
***
Tytuł audycji: Do Trójki zaprasza Michał Kirmuć
Autorka materiału reporterskiego: Magdalena Derczak
Data emisji: 23.09.2020
Godzina emisji: 8.41
pr/ml