Kimczi czy kapusta kiszona?
2020-09-09, 07:09 | aktualizacja 2020-09-09, 19:09
Kimczi, ostra sałatka z kiszonej kapusty, zyskuje, podobnie jak cała kuchnia koreańska, popularność na świecie. Ale czy jest lepsza od naszej, rodzimej kapusty kiszonej? Oto jest pytanie!
– Polacy to jest chyba jedyny naród, który rozumie kuchnię koreańską. Polacy lubią kiszonki, Koreańczycy też – mówi Inessa Kim, trenerka kulinarna. I śmieje się, że nasze popularne przysłowie powinno brzmieć "Polak – Koreańczyk dwa bratanki". Jednak zdania Polaków na temat wyższości kimczi nad rodzimą kapustą kiszoną, lub odwrotnie, są wyraźnie podzielone. Jednym bardziej smakuje ostry, wyrazisty smak koreańskiej kapusty, inni preferują rodzimy wariant potrawy.
Posłuchaj
Najważniejsze jest jednak, że obie potrawy są bardzo zdrowe. – Warzywa kapustne są dla nas cenne: charakteryzują się wyższą zawartością wapnia, a po poddanniu fermentacji, także wysoką zawartością witaminy C – wylicza Diana Wolańska-Buzelska, dietetyk kliniczny. – W wyniku fermentacji powstają bakterie probiotyczne, które pozytywnie wpływają na budowanie naszej mikroflory jelitowej. A ta jak wiadomo jest w 70 procentach odpowiedzialna za naszą odporność – tłumaczy.
***
Tytuł audycji: Do Trójki zaprasza Michał Kirmuć
Autor materiału reporterskiego: Małgorzata Jakubowska
Data emisji: 9.09.2020
Godzina emisji: 6.23
pr/ml